fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Αγανακτισμένος ντελιβεράς από το Βόλο, αφηγείται

στo Οι ιστορίες σας/Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

«Λίγο πολύ όλοι έχουμε ανοίξει την πόρτα του σπιτιού μας σε κάποιο από τα «παιδιά» που με τα μηχανάκια τους μεταφέρουν και διανέμουν πίτσες, σουβλάκια, καφέδες κλπ, έχουμε ποτέ όμως αναρωτηθεί τι γίνετε με αυτά τα παιδιά τη εκμετάλλευση τους κάνουν οι ευυπόληπτοι επιχειρηματίες ?.

Άσχημες και επικίνδυνες, έτσι κι αλλιώς, οι συνθήκες δουλειάς τους, εξαντλητικά τα ωράρια, κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι, αυτές τις μέρες υποφέρουν στην παγωνιά για το μεροκάματο και πιέζονται από τους εργοδότες τους να ρισκάρουν τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους στους κινδύνους που κρύβουν οι δρόμοι.

Με δικά τους μηχανάκια που με 3 ευρώ την ώρα είναι αδύνατον όσο και να το θέλουν να είναι τα παπάκια νόμιμα , ασφάλεια, κτεο, συστηματική συντήρηση κλπ.

Ασφαλισμένοι μόνο για 3-4 ώρες την εβδομάδα δηλαδή ούτε 60 ένσημα το χρόνο οριακά για να έχουν γιατρό και φυσικά σε περίπτωση απόλυσης δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας .

Παίρνουν 3 ευρώ την ώρα και υπογράφουν για κανονικό ωρομίσθιο , υπογράφουν άδειες, αργίες, Κυριακές, γιορτές τα νόμιμα και περνούν μόνο 3 ευρώ.

Σε περίπτωση που η επιθεώρηση εργασίας έρθει στην επιχείρηση κάνει τα στραβά μάτια όταν βρίσκει να δουλεύουν 5 ντελιβεραδες και δέχεται σαν δικαιολογία ότι ‘’είχε δουλειά σήμερα και τους φώναξα όλους’’ , είναι τόσο βλάκες που πιστεύουν ότι τις άλλες μέρες βγαίνει η δουλειά με ένα άτομο σε 4 ώρες? αν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος να το πιστέψει αυτό

Αν πραγματικά η επιθεώρηση εργασίας ήθελε να πατάξει τη μαύρη εργασία να ξεκινήσει από όσα μαγαζιά έχουν ντελιβερι , ας μην μπαίνει στα κατάστημα αμέσως ο κάθε αρμόδιος υπάλληλος ας κάτσει 15 λεπτά έξω από το μαγαζί να δει πόσα μηχανάκια φεύγουν και ας κάνει την επίσκεψη του την επομένη ημέρα , ειδικά εδώ στο Βόλο η αρμόδια υπηρεσία το έχει ξευτιλίσει με την ανεκτικότητα στις δικαιολογίες του αφεντικού.

Ας κάνουν έναν έλεγχο στη μισθολογικές καταστάσεις του ΙΚΑ και εκεί θα δούνε ότι όσοι έχουν ντελίβερι έχουν της μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές και σε ένα κλάδο που δουλεύει πάνω από 12 ώρες την ημέρα πόσα χρήματα χάνει το κράτος ταμεία κλπ.

Κανένας ελεγκτής δεν έχει ρωτήσει τίνος είναι τα μηχανάκια τι λέει η νομοθεσία για αυτό το θέμα? Που είναι οι κανόνες ασφαλείας στον εργασιακό χώρο, τους νοιάζει μην τυχόν δεν έχει φαρμακείο το κατάστημα και όχι αν το μηχανάκι είναι σωστά συντηρημένο έχει ασφάλεια , έχει ΚΤΕΟ,  είναι σωστά ντυμένος πχ κράνος ο ντελιβεράς.

Με εκτίμηση ένας αγανακτισμένος ντελιβεράς»

 

Πηγή: vforvolos.espivblogs.net

 

Cover artwork: Pizza AU 1 by ElegantFeatherDuster

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή