fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ενάντια στον κανιβαλισμό στους εργασιακούς χώρους

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Σε μια περίοδο σχετικής υποχώρησης και αποδιάρθρωσης του εργατικού παράγοντα, μέσα σε ένα τοπίο συνολικής επίθεσης από το Κεφάλαιο, όλο και συχνότερα ακούμε για περιστατικά κανιβαλισμού στους χώρους δουλειάς. Έχουμε ακούσει και δει πολλά. Τόσο στο κοντινό παρελθόν με εργαζόμενους να υπογράφουν ανακοινώσεις και να καταθέτουν και στο δικαστήριο εναντίον αγωνιζόμενων και απολυμένων συναδέλφων τους, όσο και πολύ πρόσφατα. Αρκετοί είναι οι συνάδελφοι που έχουν παραπονεθεί και στο Σύλλογό μας για περιστατικά αλληλοφαγωμάρας, ανταγωνισμού, ρουφιανιάς…

Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως απόρροια της κοινωνίας που θέλουν να φτιάξουν οι δυνάμεις του Κεφαλαίου. Ήδη τα εργασιακά κάτεργα είναι γεμάτα ιεραρχίες, επιστασίες και ανθρώπους της εργοδοσίας που καταναγκάζουν τους εργαζόμενους να υποτάσσονται σε κάθε εκβιασμό για μια μπουκιά ψωμί. Δυστυχώς, ο ανταγωνισμός που παρατηρείται μεταξύ συναδέλφων το τελευταίο διάστημα της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης για «μια θέση στον ήλιο» είναι άνευ προηγουμένου.

Τα αφεντικά τρίβουν τα χέρια τους με τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό των εργαζόμενων, τους συμφέρει και για αυτό τον καλλιεργούν. Ντόπιοι-ξένοι, άντρες-γυναίκες, παραγωγικοί-μη παραγωγικοί, παλιοί-νέοι, γρήγοροι-αργοί κλπ ήταν και είναι διάφορες ψεύτικες αντιθέσεις που ρίχνονταν από πάνω προς τα κάτω για να μας διασπούν. Και πάντα υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν οι καλοθελητές που τις διαιώνιζαν και τις προωθούσαν στο εσωτερικό της τάξης μας.

Τα σωματεία και η οργανωμένη εργατική τάξη ήταν και είναι ο μόνος φορέας που κλείνει τα στόματα όλων αυτών που καλλιεργούσαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν την εχθρότητα και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργατών. Και για αυτό όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σπέρνουν αυτόν τον ανταγωνισμό θα πολεμιούνται από τα ταξικά σωματεία.

Μια τέτοια ενδεικτική περίπτωση αντισυναδελφικής συμπεριφοράς έγινε στις αρχές Μάη 2017 εις βάρος συναδέλφου εξωτερικού υπαλλήλου που πήγε να παραδώσει παραγγελία. Υπάλληλος στις παραλαβές καταστήματος του κλάδου επέδειξε αναίτια επιθετική συμπεριφορά εναντίον του συναδέλφου για λόγο που μόνο ο ίδιος μάλλον γνώριζε… Σίγουρα οι εντολές και οι διαταγές που ρίχνονται από τους εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους, όμως από την άλλη η αντίδραση σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον θεωρούμε αυτονόητο πως δεν πρέπει να είναι απέναντι στον κάθε συνάδελφο. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τα πράγματα αν αυτός ο διαπληκτισμός έμενε εκεί… Στην απαίτηση του συναδέλφου η κουβέντα να κινείται στα πλαίσια του σεβασμού, ο «νευρικός» υπάλληλος ζήτησε το τηλέφωνο της επιχείρησης που δουλεύει ο συνάδελφός μας για να μιλήσει στον προϊστάμενο. Η συνέχεια ήταν ότι πράγματι πήρε τηλέφωνο στην επιχείρηση για να μιλήσει με τον υπεύθυνο (!). Από την πλευρά μας, ως Σύλλογος, αφού ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον εργαζόμενο που επέδειξε αντισυναδελφική συμπεριφορά, ο οποίος υποστήριξε σθεναρά την απεύθυνσή του στην εργοδοσία του συναδέλφου, ως απόλυτα συνειδητή επιλογή και θεμιτό τρόπο αντίδρασης.

Μας είναι αδιάφορες οι αξιώσεις του «νευρικού» υπαλλήλου. Όμως μας εξοργίζουν οι ρουφιάνικες λογικές. Οι οποίες θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντι με κάθε τρόπο. Καλούμε τους συναδέλφους να απομονώσουν τέτοιες συμπεριφορές και να συσπειρωθούν γύρω από το Σύλλογό μας.

Η ταξική ενότητα είναι η δυναμή μας.

Δεν θα περάσει ο κανιβαλισμός και η ρουφιανιά στους χώρους δουλειάς.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
bookworker.wordpress.com

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή