fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

9 δολοφονημένοι αγρότες στη φυτεία ζάχαρης Negros Occidental | Φιλιππίνες

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Άγνωστοι, ένοπλοι, μασκοφόροι, επιτέθηκαν σε μιά ομάδα εννιά αγροτών στις 20 οκτωβρίου την ώρα που κάθησαν να φάνε στην σκηνή τους και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.Τρεις γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια ήταν μέσα στα θύματα. Τρία πτώματα να έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν.

Είναι η φρικτή συνέχεια μιας κινητοποίησης, όταν 200 αγρότες από τις φυτείες ζαχαροκάλαμου στο νησί Negros Occidental στις 28 Ιουνίου έφτασαν στην Μανίλα για να διαμαρτυρηθούν με συνθήματα πως αν και 30 χρόνια έχουν περάσει από την αγροτική μεταρρύθμιση, η γη παραμένει στα χέρια μιας μικρής κλίκας μεγιστάνων και οι ίδιοι ακόμη πεινάνε επειδή τους δόθηκαν πολύ μικρά μερίδια.

Η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Γεωργίας δεν τους δέχτηκε και αργότερα έβγαλε ανακοίνωση όπου ισχυριζόταν πως η μεταρύθμιση έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος και πάνω από το 89% της γης έχει διανεμηθεί και δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται οι αγρότες αφού εκατοντάδες εκατομμύρια διατίθενται κάθε χρόνο για αυτό τον σκοπό και σε πολλές επαρχίες δεν πηγαίνουν οι αγρότες να πάρουν τα μεριδιά τους και έτσι μοιραία γυρνάνε στους τσιφλικάδες, είναι περιτή μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία μεταρρύθμισης και άρα όλα καλά.

Στην περιοχή Negros Occidental ο απόλυτος μεγιστάνας και μεγαλοτσιφλικάς Cojuangco τους υποσχέθηκε πριν χρόνια να τους αποζημιώσει προσφέροντας δωρεάν παιδεία στα παιδιά τους.

Στην επίσκεψη που του έκαναν πριν ξεκινήσουν την πορεία διαμαρτυρίας, για να υπενθυμίσουν την υποσχεσή του, που ποτέ δεν εκπληρώθηκε, όχι μόνον δεν απάντησε για το θέμα αλλά τους προειδοποίησε « μην τυχόν προχωρήσετε σε κατάληψη της γης γιατί τότε κάποιος θα πεθάνει».

Και έτσι φτάσαμε στις 20 Οκτωβρίου, όταν οι “άγνωστοι”, ένοπλοι, μασκοφόροι, επιτέθηκαν στην ομάδα των εννιά αγροτών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, ημέρα μεσημέρι. Δεν λυπήθηκαν ούτε τις γυναίκες και τα παιδιά. Ήταν τέτοια η λύσσα τους και το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν που τρία πτώματα τα έκαψαν.

Κατέστρεψαν και τις αυτοσχέδιες σκηνές όπου έμεναν οι αγρότες που οι περισσότεροι ήταν μέλη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ζαχαροκάλαμα. Το παραπτωμά τους ήταν ότι αφού δεν βρήκαν ανταπόκριση, προχώρησαν στην κατάληψη κομματιού της γης που τους ανήκε αλλά δεν την εγκατέλειπε ο μεγαλοτσιφλικάς Cojuangco.

Η δολοφονία τους έφερε στο προσκήνιο τον μακροχρόνιο αγώνα των αγροτών για την γη τους. Παρόμοιο στυγερό έγκλημα έγινε το 1985 πάλι με θύματα 20 αγρότες όταν η Αστυνομία και ο στρατός πυροβόλησε εναντίον τους στην όπως ονομάστηκε Σφαγή του Escalante, στην διάρκεια αγροτικής διαμαρτυρίας.

Η αστυνομία συνδέει την στυγερή δολοφονία με «τους κομμουνιστές αντάρτες για να δυσφημίσουν την κυβέρνηση».

Και την άλλη στιγμή κατηγορεί τους αγρότες ότι καθοδηγούνται στην κατάληψη από τους αντάρτες και τους εφοδιάζουν με υλικά και εφόδια.

«Η κατάληψη έγινε για την επιβιωσή μας» ανταπαντούν οι αγρότες.

Το στυγερό έγκλημα, που κατά τα άλλα καταδικάζεται υποκριτικά από όλους, ακόμη και ο δήμαρχος της περιοχής δίνει αμοιβή σε όποιον προσφέρει πληροφορίες για τους ενόχους, πάει να χρεωθεί σαν να πρόκειται για ευθύνη των εργαζομένων στην γη «που δεν κάθονται ήσυχα».

Το νησιωτικό κράτος Φιλιππίνες έχει πληθυσμό 107 εκατομμύρια και επί 400 χρόνια ήταν αποικία των Ισπανών. Την πούλησαν στις ΗΠΑ το 1892 και μόλις το 1946 μετά από απελευθερωτικούς αγώνες έγινε κράτος ανεξάρτητο.

Η ανεξαρτησία της όμως, παρόλο τα κατά καιρούς καυγαδάκια, δεν την εμποδίζει να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή που διαθέτουν 5 τεράστιες στρατιωτικές βάσεις ορμητήρια στην ΝΑ Ασία.

Τα παιδιά στο Negros εργάζονται στις φυτείες μαζί με τις οικογένειές τους εξαιτίας της φτώχειας, λόγω αδιαφορίας της κυβέρνησης να λάβει σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις μας για τη γεωργική μεταρρύθμιση. Έτσι, η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας στο νησί Negros παγιώνεται επειδή οι ιδιοκτήτες βρίσκουν πιο φθηνά τα μεροκάματα των παιδιών. Τα παιδιά παίρνουν χαμηλό μεροκάματο , ακόμη και 80 πέσος την ημέρα και εργάζονται στις φυτείες χωρίς να τους δίνεται κανενός άλλου είδους οφέλη ή επιδοτήσεις. Οι ιδιοκτήτες διατηρούν αυτές τις συνθήκες σκλαβιάς των εργατών γης, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, επειδή επωφελούνται από την εκμετάλλευση και καταπίεση.

Βρίσκεται σε οικονομική άνοδο αλλά ο λαός της υποφέρει από μια κάστα ολιγαρχών που στηρίζεται και στο Αμερικάνικο κεφάλαιο και έχει καταδικάσει την χώρα σε φτώχεια, πείνα, διαφθορά και βίαια καταστολή.

Η αγριότητα που έχει επιδείξει ο πρόεδρος Rodrigo Duterte εναντίον των διακινητών ναρκωτικών, με τις παραστρατιωτικές ομάδες του, φαίνεται δεν φτάνει μόνον εκεί. Φτάνει και στην φυσική εξόντωση όσων αντιστέκονται με δίκαια αιτήματα. Η απαίτηση να βρεθούν οι ένοχοι, να δικαστούν και να πληρώσουν είναι το λιγότερο στην περίπτωση της σφαγής στο Negros.

Το κύριο είναι να δικαιωθούν οι αγώνες των αγροτών και το αίμα που χύνουν ενάντια στους μεγαλοτσιφλικάδες και σε μιά κυβέρνηση που εξυπηρετεί και προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων με βίαιες επεμβάσεις, παραστρατιωτικές οργανώσεις, βία και δολοφονίες.

Πηγή: https://atexnos.gr


 

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή