fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

δουλεια απο το σπιτι

5 + 1 κανόνες για εργασία από το σπίτι

στo Lunch break/Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Για το #IFI | Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταύρου

Μετά από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, οι σοβαροί εργοδότες αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τη δημόσια υγεία. Έτσι, έστειλαν τους εργαζόμενους σπίτια τους. Άλλους με απόλυση, άλλους για να δουλεύουν από εκεί. Ας εστιάσουμε όμως στο δεύτερο. Πρόκειται για μια νέα κατάσταση για τους υπαλλήλους, με την οποία δεν είναι πιθανόν εξοικειωμένοι και μπορεί να ενδώσουν στους πειρασμούς που κρύβονται στην άνεση της οικίας τους.

Παρατίθενται λοιπόν οι χρυσοί κανόνες του #IforINTERVIEW για την εργασία από το σπίτι!

1. Μην παραμείνεις με τις πιτζάμες

Ντύσου σα να επρόκειτο να πας όντως στο γραφείο! Θα συντονίσει την ψυχολογία σου σε επαγγελματική συχνότητα κι έτσι θα νιώσεις την πίεση του γραφείου και από την άνεση του καναπέ σου! Επιπλέον, θα φανεί χρήσιμο και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός σου (βλ. παρακάτω).

2. Μη μείνεις στο κρεβάτι

Μπορεί να είσαι πιο άνετος από ποτέ ξάπλα στην κρεβατάρα σου, αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο να σε πάρει ο ύπνος στη δουλειά. Κι αυτό μπορεί να είναι απολύτως αποδεκτό στο γραφείο, αλλά όταν ο μάνατζερ δε μπορεί να σταθεί πάνω από το κεφάλι σου και να σε ξυπνήσει με φωνές, θα γίνει κομματάκι πιο αυστηρός. Διά τηλεφώνου μεν, αυστηρότερος δε. Και κανείς δε θέλει αυστηρότερο μάνατζερ και μες στο σπίτι του κιόλας!

3. Διαμόρφωσε έναν χώρο σαν το γραφείο σου

Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσεις το που ζεις από το που δουλεύεις. Και για λόγους ψυχολογίας αλλά και για πρακτικούς. Αν π.χ. ζεις με τους γονείς σου, δε θα ήθελες να παρεμβάλλονται συνέχεια στη δουλειά σου. Αρκεί που στη λένε κάθε τρεις ώρες που ζεις μαζί τους κοτζάμ γομάρι και γιατί δεν έχεις παντρευτεί ακόμα. Ούτε αν έχεις παιδιά στο σπίτι θα ήθελες να ακουστεί κανένα “ΘΕΛΩ ΤΣΙΣΑΑΑΑ” στο τηλεφώνημα με τον σημαντικό πελάτη και να κάνεις την εταιρεία σου ρεζίλι. Διαμόρφωσε λοιπόν ένα ξεχωριστό δωμάτιο και χρησιμοποίησέ το αποκλειστικά σαν γραφείο. Αν δεν έχεις κάποιο δωμάτιο εύκαιρο, φτιάξε κάπως έστω μια μεριά του τραπεζιού σου! Αν πάλι ζεις σε γκαρσονιέρα-τρύπα με μοναδική επίπλωση ένα κρεβάτι… το wc τουλάχιστον χωρίζεται με πόρτα από το υπόλοιπο διαμέρισμα, σωστά;

δουλεια απο το σπιτι

4. Μην αυξήσεις τα έξοδα της οικίας κατά τις εργάσιμες ώρες

Όταν λείπεις από το σπίτι σου κατά το οχτάωρό σου, φώτα-νερά-καλοριφέρ παραμένουν κλειστά, έτσι; Διατήρησέ το αυτό! Πώς; Κλείσε τα φώτα, δε χρειάζεται να πληρώσεις στο τέλος του μήνα περισσότερο ρεύμα, στην τελική ήδη η χρήση του εταιρικού λάπτοπ θα φορτώσει αρκετά την κατανάλωση. Επίσης, βλέπε εντολή 1 για τη διατήρηση της θερμοκρασίας, το σωστό ντύσιμο θα σε βοηθήσει, άλλωστε στο γραφείο δε μπορούσες να βάλεις εκείνη τη χοντρή πουλοβεράρα που πήρες στις εκπτώσεις επειδή βάζουν τη θέρμανση στο φουλ, έτσι δεν είναι; Επίσης, αντί για τον δικό σου καφέ, έφτιαχνες τσάμπα στο γραφείο, ναι; Ζήτα λοιπόν από το γείτονα, έτσι θα παραμείνεις σε μηδενικά έξοδα (αρκεί να μην είναι ασθενής ή ύποπτος για κορωνοϊό)!

5. Παίρνε τα διαλείμματά σου κανονικά

Επειδή το σημαντικότερο πράγμα όταν δουλεύεις από το σπίτι είναι να παραμείνεις σε ψυχολογία εργασίας, είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για κάποια ώρα και μετά να παίρνεις κανονικά τα διαλείμματά σου. Φυσικά και είναι απολύτως θεμιτό να κωλοβαράς κατά την εργάσιμη ώρα, είπαμε, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνεις σε mood γραφείου!

+1: Μην ξεχνάς τους συναδέλφους σου

Σε αυτή τη νέα κατάσταση δεν είσαι μόνος σου.

Μαζί με σένα, εκατοντάδες ακόμη συνάδελφοι περνάνε το ίδιο λούκι από το σπίτι τους. Δείξε τους έμπρακτα ότι τους νοιάζεσαι: τοποθέτησε φωτογραφίες τους γύρω γύρω από το χώρο που δουλεύεις, δημιούργησε ομαδική συνομιλία στο Viber ή το Skype και στέλνε κάποιο ανούσιο ανούσιο μήνυμα ανά είκοσι λεπτά, κάνε τακτικά facebook posts τύπου “Νιώθει ευλογημένος στην τοποθεσία στη δουλειά” και κάνε τους tag, γενικώς φρόντισε να παραμένεις όσο ενοχλητικός ήσουν προς τους άλλους στο γραφείο και από το σπίτι! Η επαγγελματική συμπεριφορά και το ομαδικό πνεύμα πρέπει να παραμένουν, ακόμα και σε απομακρυσμένες συνθήκες συνεργασίας, πάνω απ’ όλα!

Για το #IFI | Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταύρου

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Lunch break

Dystopian Greece

Ελλάδα 2200 μ.Χ.

- Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον Πρώτο; - Τον Δεύτερο. - Μαλάκα τι
Στην Κορυφή