fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

20 εργάτες νεκροί τα 2 τελευταία χρόνια στους ΟΤΑ

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

27 εργατικά δυστυχήματα ή σοβαρά ατυχήματα λοιπόν στις υπηρεσίες του τοπικού κράτους στα δύο τελευταία χρόνια. Τα 20 από αυτά θανατηφόρα.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις εργατικών δυστυχημάτων δεν οφείλονται στην ‘’κακιά στιγμή’’. Μας θέλουν φθηνούς και αναλώσιμους.

«Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου του 2016, συνολικά είκοσι (20) άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, αφήνοντας πίσω τους απροστάτευτες οικογένειες, γυναίκες και μικρά παιδιά ενώ άλλοι επτά (7) τραυματίστηκαν σοβαρά», αναφέρει σε  ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ (18 Οκτώβρη 2016).

Παραθέτει μάλιστα και αναλυτικό πίνακα με το περιστατικό, την ημερομηνία, τον Δήμο, την ηλικία την ειδικότητα και τη σχέση εργασίας του εργαζόμενου ή της εργαζόμενης που έχασε τη ζωή του ή τραυματίστηκε σοβαρά σε καθεμιά περίπτωση:

thanatifora_poe-ota

27 εργατικά δυστυχήματα ή σοβαρά ατυχήματα λοιπόν στις υπηρεσίες του τοπικού κράτους στα δύο τελευταία χρόνια. Τα 20 από αυτά θανατηφόρα. Μακάβρια η αριθμητική των μνημονίων.
20 εργαζόμενοι, 18 άνδρες και δύο γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους για το μεροκάματο. Οι 4 από αυτούς μέσα στο 2014, άλλοι 6 το 2015 και οι υπόλοιποι 10 το 2016.

Στα 27 συνολικά δυστυχήματα /σοβαρά εργατικά ατυχήματα, 4 έγιναν το 2014, 7 το 2015 και 16 το 2016. Όσο προχωρεί η καπιταλιστική κρίση, τόσο οι μνημονιακές περικοπές, η πλημμελής συντήρηση οχημάτων ελλείψει πόρων, οι μειώσεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, αυξάνουν κατακόρυφα τους μακάβριους αριθμούς.

Ανάλογες στατιστικές στο παρελθόν, έδειξαν ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στη Βρετανία της Θάτσερ, αύξησε κατακόρυφα τα ατυχήματα και δυστυχήματα. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αυτή που σήμερα εδώ προβάλλεται σαν πανάκεια για την κάλυψη των λειτουργιών του τοπικού κράτους.

Από τα 27 περιστατικά θανάσιμου ή σοβαρού τραυματισμού, τα 9 αφορούν συμβασιούχους:
-6 με οκτάμηνη σύμβαση, από αυτούς 3 νεκροί και 3 σοβαρά τραυματισμένοι,
-2 με πεντάμηνη σύμβαση, ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας και
-ένας νεκρός με δίμηνη σύμβαση.

Το 1/3 δηλαδή των περιπτώσεων αφορά σε συμβασιούχους και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς καταγράφει με δραματικό τρόπο το καθεστώς υπερεργασίας και υπερεκμετάλλευσης των ‘’αναλώσιμων’’ εργαζομένων που προσλαμβάνονται στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Το 1/3 επίσης του συνολικού αριθμού δυστυχημάτων/σοβαρών ατυχημάτων, οι 9 από τους/τις 27, αφορά σε εργαζόμενους ηλικίας άνω των 50 ετών. Τέσσερις από τους 27 είναι γυναίκες· οι δύο έχασαν τη ζωή τους, οι άλλες δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Τέσσερις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από ανακοπή καρδιάς εν ώρα υπηρεσίας.
Δυστυχώς, οι περιπτώσεις που αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα δεν είναι οι μόνες. Συχνά τα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται από την ειδησεογραφία ή περνάνε στα ψιλά.

“Μας θέλουν φτηνούς και αναλώσιμους”

«Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 στο Δήμο Μεγαρέων, τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από απορριμματοφόρο εργαζόμενος που έχει προσληφθεί με πεντάμηνη σύμβαση μέσω του «Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας» του ΟΑΕΔ. Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε με καθυστέρηση 10 ημερών… Ο συνάδελφος συμβασιούχος δούλευε στην Υπηρεσία Καθαριότητας – και μάλιστα στη νυχτερινή βάρδια – ενώ δεν είχε προσληφθεί για αυτή τη δουλειά, χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς κανένα μέσο προστασίας και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα ασφαλιστικά, μισθολογικά, θεσμικά όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στον κλάδο. Αμείβεται όπως και όλοι οι πενταμηνίτες με 490€ μηνιαίως!
Αυτό δεν είναι το πρώτο σοβαρό ατύχημα με θύμα πενταμηνίτη. Τον περασμένο Ιούλιο είχαμε ανάλογο ατύχημα με πτώση από απορριμματοφόρο στο Δήμο Λάρισας. Τα «ατυχήματα» αυτά είναι ουσιαστικά εγκλήματα της εργοδοσίας που θέλει τους εργαζόμενους «φτηνό κρέας» και τους θεωρεί «αναλώσιμους». Οι συνθήκες εργασίας στους Δήμους έχουν επιδεινωθεί ραγδαία μετά από 5 χρόνια μνημονίων, παγώματος των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και ελλείψεων ακόμα και στα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπει η νομοθεσία. Παράλληλα, η μαζική ανακύκλωση ανέργων μέσα από τα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» με μισθούς πείνας 427 έως 490€ και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα έχουν δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας. Ήδη από τον Ιούλιο εργάζονται στους Δήμους 35.000 κατά ευφημισμό «ωφελούμενοι», οι περισσότεροι ως ΥΕ Γενικών Καθηκόντων, που χρησιμοποιούνται για όλες τις δουλειές για να καλύψουν τα αυξανόμενα κενά σε υπηρεσίες. Με το τέλος των προγραμμάτων θα βρεθούν πάλι στην ανεργία χωρίς επίδομα, ενώ οι θέσεις που κάλυπταν θα μείνουν ξανά κενές και οι υπό κατάρρευση δήμοι θα εκχωρούν τις υπηρεσίες τους σε εργολάβους ιδιώτες και οι δημότες θα χρυσοπληρώνουν για την καθαριότητα και τις άλλες υπηρεσίες.  Είναι προφανές ότι τα «κοινωφελή» προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων δεν αποσκοπούν ούτε στην ανακούφιση των ανέργων, ούτε σε κάποια προσωρινή λύση στα οξυμένα προβλήματα των υπηρεσιών των Δήμων.

Στόχος είναι η αξιοποίηση της ανεργίας για να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και να συντριβούν τα εργατικά δικαιώματα. Είναι η αντικατάσταση της μόνιμης – σταθερής εργασίας με ελαστική εργασία και αποδοχές τουλάχιστον κατά 50% χαμηλότερες από τους σημερινούς κουτσουρεμένους μισθούς. Στην ίδια κατεύθυνση και λογική με τους προκατόχους τους, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέποντας τους ανέργους σε φτηνούς προσωρινά εργαζομένους χωρίς δικαιώματα, κινείται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επιπλέον ετοιμάζεται να επεκτείνει αυτά τα προγράμματα σε όλο το δημόσιο και να κόψει τα βαρέα – ανθυγιεινά στους εργαζόμενους καθαριότητας των Δήμων.»

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στους ΟΤΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

Γενικεύοντας, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις εργατικών δυστυχημάτων δεν οφείλονται στην ‘’κακιά στιγμή’’. Είναι ‘’προαναγγελθέντες θάνατοι’’, εργοδοτικά εγκλήματα. Εγκλήματα ενός βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που προσπαθεί να ξεπεράσει τη δομική του κρίση απαλλοτριώνοντας κάθε εργατικό δικαίωμα, ακόμα και αυτό στη ζωή. Τίθεται στην επισφάλεια όχι μόνο το δικαίωμα στην εργασία, αλλά το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή: «συμπίεση κόστους» λέγεται ‘επιστημονικά’. Και να σκεφτεί κανείς, ότι δύο πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου ανοίγουν το δρόμο στα αφεντικά να διεκδικούν αποζημίωση από εργαζόμενους για εργατικά ατυχήματα!

Πρώτη δημοσίευση: www.pandiera.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή