fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

12 Ιουνίου | Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: Generation safe & healthy

Στο πλαίσιο μιας κοινής παγκόσμιας εκστρατείας για το 2018, η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία και η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας θα επικεντρωθούν στην ανάγκη να παύσει η παιδική εργασία και να βελτιωθεί η ασφάλεια και η υγεία των νέων εργαζομένων.

Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να είναι απαλλαγμένα από κάθε μορφή παιδικής εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε ασφαλή και υγιή εργασιακά περιβάλλοντα. Παγκόσμια, 541 εκατομμύρια εργαζόμενοι (ηλικίας 15 έως 24 ετών) αντιπροσωπεύουν το 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Υποφέρουν έως και 40% περισσότερο από μη θανατηφόρα ατυχήματα απ’ ότι οι ενήλικες εργαζόμενοι (εργαζόμενοι άνω των 24 ετών) και οι κίνδυνοι στο χώρο εργασίας μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τη ζωή τους. Υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας 5 έως 17 ετών) σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην παιδική εργασία, εκ των οποίων τα 73 εκατομμύρια εκτελούν εργασίες που είναι επικίνδυνες από τη φύση τους ή λόγω των περιστάσεων στις οποίες εκτελούνται. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην επικίνδυνη παιδική εργασία και στο υψηλό ποσοστό τραυματισμών και κακής υγείας, που συνδέονται με την εργασία των παιδιών και των νέων. Το βέβαια είναι ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερο γι’ αυτό το θέμα.

Η εκστρατεία στοχεύει στην επιτάχυνση της δράσης για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Στόχου 8.8:

“Να προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα και να προωθούνται ασφαλή και υγιεί εργασιακά περιβάλλοντα για όλους τους εργαζόμενους έως το 2030. Στόχος είναι να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η απαγόρευση και η εξάλειψη των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, και ως το 2025, να τερματιστεί η παιδική εργασία σε όλες τις μορφές της”.

Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί ανανεωμένη δέσμευση και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και την προώθηση μιας κουλτούρας πρόληψης της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, ιδίως για τους νέους εργαζόμενους.

Η καμπάνια απαιτεί συντονισμένη δράση για:

  • Προώθηση της καθολικής επικύρωσης και εφαρμογής των βασικών συμβάσεων του ΔΟΕ για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και για την παιδική εργασία, και ειδικότερα:
    – Σύμβαση για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, 1981 (Νο. 155)
    – Ασφάλεια και υγεία στον τομέα της Γεωργίας, 2001 (Νο. 184)
    – Πλαίσιο προώθησης για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Σύμβαση για την Υγεία, 2006 (Νο. 187)
    – Σύμβαση Ελάχιστης Ηλικίας, 1973 (Νο. 138) και
    – Σύμβαση για τις χειρότερες μορφές της παιδικής εργασίας, 1999 (Νο. 182)
  • Προώθηση ολοκληρωμένων στρατηγικών σε όλα τα επίπεδα για τον τερματισμό της επικίνδυνης παιδικής εργασίας και την αντιμετώπιση των ειδικών κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι.
  • Εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και ενσωμάτωση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στα προγράμματα γενικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Ενίσχυση της τεκμηρίωσης για βελτιωμένες πολιτικές και δράσεις για την εξάλειψη της επικίνδυνης παιδικής εργασίας και τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των νέων εργαζομένων.
  • Εξασφάλιση ότι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε συνδικαλιστική οργάνωση και είναι σε θέση να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.
  • Αντιμετώπιση συγκεκριμένων τρωτών σημείων για τα μικρότερα παιδιά και πρόληψη της εισόδου τους στην παιδική εργασία.
  • Δημιουργία ισχυρότερης τριμερούς δράσης για τη βελτίωση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας των νέων εργαζομένων και την εξάλειψη της επικίνδυνης παιδικής εργασίας, αξιοποιώντας την εμπειρία των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων.

Βοηθήστε την καμπάνια, εδώ.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή