fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Συγγνώμη, δε σε πίστεψα / Η ιστορία μιας παρενόχλησης, ενός εκβιασμού και μιας μήνυσης

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Πόλη: Αθήνα

Έτος: 2014

Υποψήφια θέση: Υπάλληλος Γραφείου

Διηγείται η Γεωργία Νικολακοπούλου

Υπήρχε μια αγγελία που ζητούσε υπάλληλο γραφείου στον ΟΑΕΔ. Πήρα τηλέφωνο, με δέχτηκε μια πολύ συμπαθητική γυναίκα. Μου ζήτησε να κάτσω για μια-δύο ώρες και έμεινα.

«Ξέρεις, έτσι καταλαβαίνω ποιοι θέλουν πραγματικά να δουλέψουν. Οι περισσότερες βρίσκουν μια δικαιολογία», μου είπε.
Έτσι πήρα τη δουλειά. Είχε το γραφείο μαζί με τον άνδρα της. Με τον καιρό κατάλαβα πως δεν ήθελε τόσο μια υπάλληλο όσο μια φίλη.
«Είχα όνειρα. Θα πήγαινα στο εξωτερικό. Αλλά ερωτεύτηκα.», μου εξηγούσε όταν η δουλειά είχε τελειώσει.
Στην αρχή έκανα αρχειοθέτηση. Μετά μου έδωσαν υπολογιστή και φάνηκαν λίγο παραπάνω οι ικανότητές μου. Ξέρετε, χωρίς υπολογιστή είναι σαν να μην έχω χέρια.

Δύσκολη κατάσταση τα αφεντικά σου να είναι ζευγάρι. Και μάλιστα να μην τα πηγαίνει καλά. Πολύ περισσότερο, όταν βλέπεις πως η ψυχή του γραφείου είναι η γυναίκα. Που θέλει να σε πληρώσει παραπάνω γιατί σε αισθάνεται. Ξέρει πώς είναι. Αλλά αν εσύ παίρνεις 100 ευρώ την εβδομάδα, εκείνη μένει με 20 και τα δίνει όλα για το φαγητό και τον καφέ, γιατί ίσως δε θέλει τόσο μια υπάλληλο αλλά ένα φίλο και δεν ξέρει πώς να το ζητήσει.
Ξέρεις πως κατά το ήμισυ έχεις να κάνεις με κάτι παραπάνω από καλό άνθρωπο.

Προσπαθώντας να ζητήσει συγγνώμη για την εκμετάλλευση, πολλές μέρες έβρισκα στο γραφείο μου δώρα. Κάποιο φόρεμα ή παπούτσια. Μου έλεγε να μην την ευχαριστώ. Με κάποιο τρόπο έπρεπε να ξεπληρώσει τις υπερωρίες.
Μόνο που ο σύζυγος είχε διαφορετική άποψη. Όποτε με πλήρωνε δεν παρέλειπε να περνάει τα χρήματα από τα γεννητικά του όργανα. Χιούμορ. Δεν παρέλειπε να μου λέει διάφορα. Μια φορά δεν παρέλειψε να μου αγγίξει το πόδι. Μια άλλη φορά με πήρε τηλέφωνο για να μου ανακοινώσει πως ήταν τόσο χαρούμενος, που ευτυχώς δεν ήμουν εκεί γιατί θα παρεκτρεπόταν.
Πώς τα λες όλα αυτά στην πιο καλή γυναίκα που έχεις γνωρίσει στη ζωή σου;

 Τα είπα στη συνάδελφό μου, γραμματέας επίσης, αλλά δε με πίστεψε. Ήταν χρόνια εκεί και δεν της είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Λίγο καιρό μετά βρέθηκα απολυμένη. Η εργοδότης μου έκλαιγε και βρέθηκα να την παρηγορώ.

 Πέρασε ένας χρόνος και έλαβα τηλεφώνημα από τη συνάδελφό μου: «Συγγνώμη που δε σε πίστεψα. Το ίδιο μου είπε και η επόμενη. Και η επόμενη από αυτήν. Και, χώρισαν. Και τώρα με εκβιάζει πως αν φύγω από το γραφείο δε θα βρω πουθενά δουλειά. Συγνώμη.»

 Ένα μήνα μετά με πήρε τηλέφωνο η εργοδότρια. Μου ζήτησε να πιούμε έναν καφέ. Μου εξήγησε πως χώρισε και ήθελε από εμένα την αλήθεια. Της εξήγησα τι συνέβαινε εκείνο τον καιρό. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω.
Συναντηθήκαμε με τις κοπέλες μετά από εμένα. Φυσικά κάναμε μήνυση.

Μια μέρα περπατούσα στο δρόμο. Σταμάτησε ένα αυτοκίνητο, ήταν εκείνος.
«Γιατί τα είπες όλα αυτά;»
«Γιατί συνέβησαν.»
«Δεν ήμουν καλά, είχα ζητήματα με την υγεία μου.»
«Πρόβλημά σου.»
«Θα με συγχωρήσεις;»
«Όχι φίλε μου. Και η γυναικάρα που είχες κάποτε δίπλα σου εύχομαι να μη σε συγχωρήσει ποτέ.»

 Από όπου κι αν το δεις, αξίζουμε κάτι καλύτερο.

research iconΕλληνική επιδημιολογική έρευνα έδειξε ότι όταν η γυναίκα πει όχι στη σεξουαλική παρενόχληση ένα 50% των αντρών θα σταματήσει, 26% θα σταματήσει σταδιακά και 15% θα συνεχίσει ακάθεκτο. Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι ένα 37,5% των γυναικών υφίστανται την παρενόχληση σιωπηλά μην τολμώντας να πει όχι, καθώς κάποιες φορές το όχι έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Άντρες που νιώθουν πολύ ισχυροί, ενεργοποιούνται από την απόρριψη και επιτίθενται περισσότερο μέχρι να κερδίσουν τη μάχη.

Πηγή: Ειρήνη Ντάκου, Ψυχολόγος

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή