fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

εργασιακός εκφοβισμός

Εργασιακός Εκφοβισμός | Workplace Bullying

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Ελεύθερη απόδοση άρθρων στα Ελληνικά: Αμάντα Πατσοπούλου
Για το #IforInterview

Ο εκφοβισμός (Bullying) στο χώρο εργασίας είναι η επαναλαμβανόμενη, βλαπτική κακομεταχείριση ενός ή περισσοτέρων ατόμων (στόχων) από έναν ή περισσότερους δράστες και έχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες μορφές (σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εκφοβισμού στο Χώρο Εργασίας):

  • Λεκτική κακοποίηση
  • Επιθετικές συμπεριφορές (συμπεριλαμβανομένων των μη λεκτικών) που απειλούν, εξευτελίζουν ή εκφοβίζουν
  • Παρέμβαση στην εκτέλεση καθηκόντων /  δολιοφθορά – που εμποδίζει την εκπόνηση εργασίας

Μια συμπεριφορά προς υπάλληλο-στόχο εμπίπτει στο φαινόμενο του εκφοβισμού αν η συμπεριφορά απέναντι του/της :
  • Έχει διαρκή και παρατεταμένη φύση
  • Διεξάγεται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα κατά ενός ή περισσοτέρων στόχων
  • Είναι συνειδητή και έχει σκοπό να βλάψει το άτομο – στόχο
  • Έχει καταστροφική επίδραση στη συναισθηματική ευημερία του στόχου

Ο εργασιακός εκφοβισμός παρουσιάζει πλέον μία ανοδική πορεία εμφάνισης και παρόλο που οι στατιστικές ποικίλουν, μελέτες καταδεικνύουν ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί στην επαγγελματική τους ζωή από φαινόμενα εκφοβισμού, είτε σαν θύματα ή σαν μάρτυρες κακοποιητικής συμπεριφοράς εναντίον συναδέλφου.

Τα δικηγορικά γραφεία φαίνεται να είναι γόνιμο έδαφος αναπαραγωγής εκφοβιστικών συμπεριφορών καθώς η ταχέως αναπτυσσόμενη και αντιφατικής φύσης αστική δικογραφία προσελκύει προσωπικότητες που αρέσκονται στο να εκφοβίζουν τους στόχους τους.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πρώτων: υπερβολική φιλοδοξία, οπορτουνισμός, ανταγωνιστικότητα.

Το bullying μπορεί να πραγματοποιηθεί ποικιλοτρόπως:

Με προσωπικές επιθέσεις, όπως φωνές, απειλές και δυσάρεστες φήμες καθώς και με τακτικές χειρισμού, όπως απομόνωση, δολιοφθορά, μικρο-διαχείριση και επιβολή μη ρεαλιστικών προθεσμιών.
Στο σύνολο τους αυτές οι συμπεριφορές σκιαγραφούν την παρενόχληση στο χώρο εργασίας και όλες προκαλούν επιπλοκές υγείας στο θύμα, από άγχος μέχρι υπέρταση και από αυτο-άνοσες διαταραχές έως κατάθλιψη, μετατραυματική διαταραχή άγχους και αυτοκτονία. Επίσης, να σημειωθεί πως ένα περιβάλλον εκφοβισμού επηρεάζει αρνητικά όλους τους εργαζόμενους όχι μόνο τον στόχο και αυξάνει το ρυθμό των σωματικών και συναισθηματικών ασθενειών.
Οι εργοδότες με τη σειρά τους, αντιλαμβάνονται τις συνέπειες του εκφοβισμού στον εργασιακό χώρο της εταιρίας τους, με τη μορφή της χαμένης παραγωγικότητας, της αυξημένης απουσίας και την υψηλή κινητικότητα του προσωπικού (employee turnover).

εργασιακός εκφοβισμός 2

Καταπολέμηση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης

Αν είσαι θύμα bullying ή παρενόχλησης στην εργασία σου ή εάν εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον που σημειώνονται αντίστοιχα περιστατικά, οφείλεις να δράσεις και να καταπολεμήσεις αυτές τις συμπεριφορές.
Για κανένα λόγο δεν πρέπει να επιτρέψεις στο φαινόμενο αυτό να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σου και την προσωπική σου ζωή. Σύμφωνα με τον Dr. Odegaard (ιδιοκτήτης συμβουλευτικής εταιρείας και ιδρυτής της εκστρατείας Stop the Drama!) μια κάποια λύση είναι να απευθυνθείς στο HR της εταιρείας ή στους συναδέλφους σου ή να εξετάσεις το ενδεχόμενο να παραιτηθείς.

Στ.Μ:

[Είναι γεγονός πως αυτές οι αυτονόητες λύσεις δε μπορούν να εφαρμοστούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τουλάχιστον όχι ανώδυνα. Συχνά ο άνθρωπος που εκφοβίζει ή παρενοχλεί είναι στενά συνδεδεμένος με τον Υπεύθυνο Προσωπικού, είναι ο ίδιος ο Υπεύθυνος Προσωπικού ή είναι ο ιδιοκτήτης ή το «μεγάλο κεφάλι» της επιχείρησης.
Κατά συνέπεια, η καταγγελία του συμβάντος δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο στον εκφοβιστή ή ακόμα χειρότερα καταλήγει να στρέφεται εναντίον του θύματος εντείνοντας ακόμα χειρότερα τον εκφοβισμό. Η επιλογή της παραίτησης είναι πάντα στο τραπέζι ως μια βιώσιμη λύση που πρέπει να εξετάζεται χωρίς ηττοπάθεια και χωρίς φόβο για την αλλαγή εργασίας.
Συχνά το πείσμα μας να διεκδικήσουμε μία αποζημίωση απόλυσης μας οδηγεί στο να υπομένουμε όλο και περισσότερα δεινά προκειμένου να δοθεί η λύση από τους άλλους, δηλαδή να έρθει μία επιβαλλόμενη απόλυση ως απο μηχανής θεός και να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση του να βρούμε το θάρρος να παραιτηθούμε.
Όπως και να ‘χει, και στις δύο περιπτώσεις, δύο είναι τα σημαντικά που πρέπει να κρατήσουμε ξεκάθαρα στο μυαλό μας:
α. Προτεραιότητα πάντα είναι η ψυχική / σωματική μας  υγεία (η οποία επηρεάζει όχι μόνο εμάς αλλά και την οικογένεια/σύντροφο/φίλους μας) καθώς και η αξιοπρέπειά μας. Κανένας μισθός ή το όνομα καμίας «καλής εταιρείας» δε μπορεί να αντικαταστήσει τα παραπάνω.
β. To bullying τρέφεται από το φόβο και την αδράνεια του θύματος ενώ παράλληλα για κάθε «νταή» συνάδελφο/εργοδότη υπάρχει σίγουρα μία στρατηγική που η εφαρμογή της μπορεί να τον/την βάλει στη θέση του/της. Μένει μόνο να την βρεις και να την εφαρμόσεις με θάρρος και συνέπεια.]
Απόσπασμα κειμένου από: Workplace Bullying: Facts and Figures

Άνθρωποι που συνήθως αποτελούν στόχους εκφοβισμού και παρενόχλησης:

1. Όσοι προκαλούν ανασφάλεια στους εκφοβιστές:

Συνήθως οι νταήδες επιτίθενται σε όσους αποτελούν απειλή για αυτούς μέσα στον κοινό χώρο εργασίας. Συχνά ο στόχος εκφοβισμού είναι άτομα έξυπνα, ικανά, εμφανίσιμα και με υγιή αυτοπεποίθηση και συχνά σ θυματοποιούνται και οι «βετεράνοι εργαζόμενοι», όσοι δηλαδή έχουν μακροχρόνια προϋπηρεσία και συχνά και πλήθος δεξιοτήτων.

Με απλά λόγια οι στόχοι εκφοβισμού, οι οποίοι είναι τεχνικώς πιο άρτια καταρτισμένοι από ότι οι εκφοβιστές τους, είναι συνήθως αυτοί που καθοδηγούν τους νέους συναδέλφους με τις γνώσεις τους και προκαλούν έτσι ανασφάλεια στους ανώτερους ιεραρχικά ή στο αφεντικό οι οποίοι με τη σειρά τους νομίζουν πως χάνουν τα εύσημα και την αναγνώριση για τις δικές τους επαγγελματικές δεξιότητες. Τα εκφοβιστικά αφεντικά ή προϊστάμενοι συνήθως επιδιώκουν να «κλέψουν» τα εύσημα των ικανών υφισταμένων τους.

Για τους νταήδες η ικανότητα είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν.

Στοχεύουν τους ικανούς εργαζόμενους εξαιτίας του φθόνου που νιώθουν και επιδιώκουν να τους υποβιβάσουν για να αναδείξουν τη δική τους «εταιρική αξία». Σαν αποτέλεσμα οι υπάλληλοι που εκτελούν άριστα τα καθήκοντά τους και συχνά είναι ιδιαίτερα αρεστοί στους επιβλέποντές τους  σαμποτάρονται στην προσπάθεια των εκφοβιστών να αυτο-προβληθούν και να ξεχωρίσουν.

2. Όσοι μοιάζουν/είναι ευάλωτοι:

Συνειδητά ή όχι, οι νταήδες ευδοκιμούν όταν ασκούν εξουσία. Για αυτό το λόγο μονίμως αναζητούν ευάλωτους εργαζόμενους που δεν είναι πιθανό να αντισταθούν, να ανταποδώσουν ή να τους καταγγείλουν. Κύριοι στόχοι τους είναι άτομα που έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Δεν αντιπαρατίθενται
  • Είναι παθητικά ή υποτακτικά
  • Είναι ντροπαλά και χαμηλών τόνων
  • Είναι νεοπροσληφθέντες
  • Δεν ανήκουν σε κάποια «κλίκα» υπαλλήλων
  • Είναι πιστά στην εργασία/εργοδότη τους

Επίσης, συχνά επιλέγονται ως στόχοι και άτομα ανειδίκευτα, άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα με αναπηρίες. Οι νταήδες είναι οι ίδιοι ανασφαλή άτομα και ασκώντας bullying σε άλλους προσπαθούν να κρύψουν αυτή την ανασφάλεια τους και να αυτο-παρουσιαστούν ως ηγέτες ή άτομα με πλήρη έλεγχο τους περιβάλλοντός τους.

3. Συνάδελφοι που νοιάζονται, συνεργάζονται πρόθυμα ή είναι πολύ κοινωνικοί

Οι νταήδες «κυνηγούν» συναδέλφους που συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευχάριστου εργασιακού κλίματος, αυτούς που αρέσκονται στην πραότητα, στην υγιή συνεργασία και στην ομαδική δουλειά. Τα πιο εύκολα εκμεταλλευόμενα άτομα είναι αυτά που έχουν τη διάθεση να βοηθούν, να εκπαιδεύουν και να γαλουχούν τους άλλους. Οι εκφοβιστές θεωρούν πως αυτά τα χαρακτηριστικά αποστραγγίζουν τη δική τους δύναμη αφού αποδίδουν δύναμη σε άλλους και όχι στους ίδιους.

4. Τίμιοι, ειλικρινείς και ηθικοί συνάδελφοι:

Άτομα με ισχυρές ηθικές αξίες και ηθική ακεραιότητα συχνά στοχοποιούνται, ειδικώς αν ο επίδοξος νταής δεν είναι σύμφωνος με αυτές τις αξίες. Οι ντάηδες δε θέλουν γύρω τους άτομα που «ξεσκεπάζουν» λάθη, απάτες και ανήθικες συμπεριφορές.

5. Γυναίκες

Τα πιο συχνά θύματα bullying είναι γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έρευνα, το 62% των νταήδων είναι άνδρες και το 58% γυναίκες ενώ οι γυναίκες εκφοβίστριες επιτίθενται κατά το 80% σε γυναίκες συναδέλφους.

6. Φυλετικές μειονότητες:

Οι Ισπανόφωνοι αναφέρουν τα υψηλότερα ποσοστά εργασιακού εκφοβισμού ενώ ακολουθούν οι Αφρο-Αμερικανοί και οι Ασιάτες.

 

Απόσπασμα κειμένου από: https://www.thebalancecareers.com

Ελεύθερη απόδοση άρθρων στα Ελληνικά: Αμάντα Πατσοπούλου
Για το #IforInterview

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή