fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Το αφεντικό σου ενδεχομένως σε θεωρεί ατάλαντο

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Δέκα ταλέντα που θα πρέπει να αποκτήσεις ASAP για να είναι ευχαριστημένος ο εργοδότης σου.

Νέα έρευνα μας πληροφορεί ότι τα αφεντικά μάς θεωρούν ατάλαντους. Βέβαια δεν θα ήθελαν να ξέρουν τι τα θεωρούμε εμείς, αλλά anyway. Γενικώς αυτές τις έρευνες που μετράνε μη μετρήσιμες έννοιες όπως είναι η ευτυχία, η δυστυχία, το ταλέντο, ποτέ δεν τις έπαιρνα στα σοβαρά, αφού δεν είμαι και πολύ σίγουρη τι παραμέτρους εξετάζουν για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Δηλαδή τι θεωρούν ταλέντο οι εργοδότες; Μάλλον όχι ό, τι κι οι εργαζόμενοι.

 

Όπως και να’ χει, το τρομερό με βάση τα ευρήματα της διεθνούς ετήσιας Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου (ουάου), είναι ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται ανάμεσα σε τόσα εκατομμύρια άνεργους πτυχιούχους και μη, να βρουν τα ταλέντα που θέλουν. Παραδοχή που μάλλον αποδεικνύει ότι οι ίδιοι μάλλον δεν είναι αρκετά ταλαντούχοι για τη θέση τους αφού δεν μπορούν να κάνουν ένα τόσο απλό πράγμα όπως να βρουν αυτό που ψάχνουν σε μία τόσο μεγάλη αγορά. Δεν τους λες κι έξυπνους, τελικά.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 41.700 εργοδότες σε 42 χώρες και φυσικά δεν έλειψαν και 750 εργοδότες από την Ελλάδα να πουν τον πόνο τους. Όπως προκύπτει λοιπόν, το 59% των εργοδοτών στην Ελλάδα –δηλαδή 6 στους 10- δυσκολεύονται να καλύψουν με το κατάλληλο προσωπικό τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια διεξαγωγής της έρευνας, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2014. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται μάλιστα 21 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (38%).

Μάλιστα, η θέση εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα -για 7η συνεχόμενη χρονιά- είναι οι επαγγελματίες πωλητές. Διότι προφανώς το πτυχίο στην Επικοινωνία και το Μάστερ στο Μάρκετινγκ δεν είναι αρκετά για να πουλήσεις όπως θεωρεί ιδανικό τρόπο το αφεντικό σου τα πανάκριβα φύκια που έχει για μεταξωτές κορδέλες. Σε ένα αγοραστικό κοινό μάλιστα που δεν έχει μία για να τα αποκτήσει. Άρα καλά κάνουν και σε λένε ατάλαντο. Και βασικά λίγα σου λένε.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τα χειρότερα και να μη δούμε πορείες στο κέντρο της Αθήνας από αγανακτισμένους εργοδότες που θα φωνάζουν «Αλληλεγγύη σε όλους τους εργοδότες», «Αφέντη μπορείς χωρίς την εργατιά», «Την κρίση να πληρώσουν οι ατάλαντοι», αυτά είναι τα 10 ταλέντα που πρέπει να αποκτήσεις as soon as possible για να σε θέλουν τα αφεντικά από σήμερα κιόλας στη δουλειά τους:

 

  1. Να μην ζητάς μισθό. Αμ θα έχεις την τιμή να εργαστείς για την εταιρεία του και να προσθέσεις άλλη μία γραμμή στο βιογραφικό σου, αμ θέλεις και λεφτά; Σε παρακαλώ πάρα πολύ.

 

  1. Να κάθεσαι όλη μέρα στη δουλίτσα τους χωρίς ωράριο. Οκτάωρο, συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά δικαιώματα. Πού ζεις; Σε άρθρο του Ριζοσπάστη;

 

  1. Να δουλεύεις και την Κυριακή. Με τόσους που αντιδρούν για την κατοχυρωμένη Κυριακάτικη αργία, άντε να βρεις επαγγελματίες πωλητές. Δε συμμερίζεσαι τον πόνο των Ελλήνων εργοδοτών, τώρα; Τι; Όχι;

 

  1. Να βάζεις πλάτη στην επιχείρηση. Μπορεί ένα, δύο, τρεις μήνες η εταιρεία ρε παιδί μου να μην βγάζει πολλά και να’ χει χασούρα. Δεν πρέπει να ρυθμιστεί ανάλογα ο μισθός σου και να είσαι ανεκτικός στις καθυστερήσεις; Τι εννοείς όταν η εταιρεία πάει καλά δεν έτυχε ποτέ να σου ζητήσουν να μοιράζεστε από κοινού και τα κέρδη;

 

  1. Να μην έχεις συγκεκριμένο job description. Από τότε που βγήκε το job description και σήκωσαν ανάστημα οι interns θησαύρισαν τα ντελίβερι να μεταφέρουν καφέδες. Περιττά έξοδα. Αν σε προσλαμβάνουν για γραμματέα, θα πρέπει να είσαι και λίγο καφετζής και λίγο λογιστής και λίγο ασφαλιστής και να χαίρεσαι που δεν είσαι λοκατζής.

 

  1. Να μην ζητάς ασφάλιση. Το να κρύβεσαι στην τουαλέτα ή στις ντουλάπες κάθε φορά που έρχεται το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι ντροπή, είναι σκηνή από ταινία. Δες το σαν παράνομος εραστής -αντί εργάτης- και βάλε λίγο περιπέτεια στη ζωή σου, αχάριστε ατάλαντε.

 

  1. Να ανέχεσαι τον σεξιστικό οχετό τους. Τολμάς επειδή έχεις καλύτερο βιογραφικό να διεκδικείς υψηλόβαθμη θέση, καλό μισθό, σεβασμό και ισότιμες συνθήκες με τους άντρες συναδέλφους σου, ενώ έχεις βυζιά;

 

  1. Να τους ανέχεσαι γενικά. Σε κάθε παρανοϊκή απαίτησή τους, να σκύβεις το κεφάλι. Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει! Στους τρελούς άλλωστε να λέμε πάντα ναι, δε λέει κι ο σοφός λαός;

 

  1. Να μην παθαίνεις εργατικά ατυχήματα. Καιρός είναι τώρα να τρέχουν με σκάνδαλα για άθλιες συνθήκες εργασίας σε καθεστώς υψηλού κινδύνου χωρίς κατάλληλες υποδομές και ασφάλεια, επειδή είσαι εκτός από ατάλαντος κι απρόσεκτος.

 

  1. Να μην ζητάς άδειες. Σε βγάζουν από τον ειρμό της δουλειάς, των στόχων σου και κυρίως των στόχων της εταιρείας. Ο κόσμος πεινάει, τις διακοπές για κάμπινγκ στα Κουφονήσια θα σκέφτεσαι;

 

Πηγή: vice.com

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή