fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Τελικά οι φτωχοί γιατί είναι φτωχοι; | Το παράδειγμα της Αφρικής

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Αφρική είναι η πιο φτωχή ήπειρος. Τηλεμαραθώνιοι, φιλανθρωπικές συναυλίες, φωτογραφίες με πεινασμένα παιδάκια κλπ έχουν δημιουργήσει αυτή την αντίληψη και την έχουν διαδώσει πλατιά.

Το κοινό αίσθημα είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες όπως μπορούμε γιατί από μόνες τους δεν μπορούν να σταθούν.

Τι συμβαίνει ακριβώς όμως;

Η Αφρική δεν είναι φτωχή

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε η Αφρική δεν είναι μια φτωχή ήπειρος. Το σύνολο των 47 χωρών της Αφρικής έχουν 1,3 δις κατοίκους και 2,2 τρίς $ ΑΕΠ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας όμως είναι το εξής: περίπου 161 δις $ μπαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρικάνικη ήπειρο με τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων, δανείων, εμβασμάτων, ανθρωπιστικής βοήθειας, κτλ

Την ίδια στιγμή όμως περίπου 203 δις $ βγαίνουν από την Αφρικάνικη ήπειρο με χίλιους δύο άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα:

  • μέσω πληρωμών για το χρέος
  • μέσω κερδών των πολυεθνικών που τα τραβάνε και τα πηγαίνουν σε φορολογικούς παραδείσους
  • μέσω παράνομης υλοτομίας και αλιείας
  • μέσω του περιβαλλοντικού κόστους που πληρώνουν τα κράτη για τη μόλυνση που προκαλούν οι πολυεθνικές

Έτσι, τελικά η Αφρική έχει ένα «έλλειμα» στην σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο της τάξης των 41 δις $ ετησίως! Δηλαδή, τα λεφτά που φεύγουν από την Αφρική κάθε χρόνο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που «μπαίνουν»!

Η Αφρική έχει πάρα πολλούς φτωχούς αλλά και αρκετούς υπερ-πλούσιους
Ενώ η Αφρική σαν ήπειρος δεν είναι φτωχή, έχει πάρα πολλούς φτωχούς. Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 67% των Αφρικανών ζει με λιγότερα από 3,1 $ τη μέρα! Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 670 εκατομμύρια ανθρώπους. Μάλιστα, το 1999 ο αριθμός αυτός ήταν 500 εκ άνθρωποι.

Δηλαδή, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αφρικανοί επιπλέον, έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μέσα στην τελευταία 15ετία!

Την ίδια στιγμή 165.000 Αφρικανοί έχουν πλούτο ίσο με 860 δις $, περίπου δηλαδή το 1/3 του συνολικού αφρικανικού ΑΕΠ! Οι «πατριώτες» αυτοί Αφρικανοί βέβαια κρατάνε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε off-shore εταιρείες, κάτι που σημαίνει ότι τα αφρικάνικα κράτη χάνουν κάθε χρόνο δισ. $ σε φοροαποφυγή.

Ποιός ευθύνεται για την φτώχεια της Αφρικής;

Οι ρατσιστές προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι Αφρικανοί είναι «κατώτεροι» και όχι αρκετά έξυπνοι και γι΄αυτό έμειναν υπανάπτυκτοι. Τα παραπάνω στοιχεία όμως τους διαψεύδουν. Πλούτος υπάρχει, πλούτος παράγεται, αλλά δεν επενδύεται στην ήπειρο για να βοηθήσει την ανάπτυξή της. Αντίθετα παίρνει το δρόμο της εξόδου από τη χώρα, είτε στους δανειστές είτε στους φορολογικούς παραδείσους, και πάντα στις τσέπες μιας μικρής διεφθαρμένης και πάμπλουτης μειοψηφίας.

Οι «ανεπτυγμένες» χώρες μπόρεσαν να αναπτυχθούν κλέβοντας τον φυσικό πλούτο των λεγόμενων «υπανάπτυκτων» χωρών. Πρώτα με την αποικιοκρατική βία και σήμερα με την οικονομική αποκιοκρατία.

Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: οι «υπανάπτυκτες» χώρες μένουν υπανάπτυκτες ακριβώς γιατί οι «ανεπτυγμένες» τις κλέβουν ώστε να παραμείνουν ανεπτυγμένες.

Οι φτωχοί δεν είναι φτωχοί λοιπόν γιατί δεν είναι ικανοί να εξελιχθούν, οι φτωχοί είναι φτωχοί γιατί κάποιος τους κλέβει τον πλούτο που παράγουν, γιατί το σύστημα τους καταδικάζει σε αιώνια εξαθλίωση.

Γι’ αυτό όταν κάποιος σας πει ότι έγινε πλούσιος με πολύ κόπο πρέπει να τον ρωτήσετε «ποιανού»;

 

Πηγή: http://net.xekinima.org

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή