fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Στοιχειώνοντας την όμορφη στιγμή

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Αναδημοσίευση από το FB των Three Mooges

Μία όμορφη μέρα του 2014, η 26χρονη Κρυσταλλία ανακοίνωνε στον οίκο ευγηρίας, όπου εργαζόταν ως νοσηλεύτρια, ότι είναι έγκυος. Η εργοδοσία τής έκανε “δώρο” μία εβδομαδιαία άδεια, η διάρκεια της οποίας διπλασιάστηκε τηλεφωνικά. Εν τέλει, η ίδια αναγκάστηκε να περάσει από τον χώρο εργασίας της, όπου ενημερώθηκε ότι έχει απολυθεί.
Εκείνη απάντησε ότι η απόλυση λόγω εγκυμοσύνης είναι παράνομη, ζήτησε και την υποστήριξη της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία επιβεβαίωσε στην εργοδοσία πως η πράξη της ήταν παράνομη και όφειλε να ξαναπροσλάβει την κοπέλα.
Η μη συμμόρφωση της εργοδοσίας ανάγκασε την κοπέλα να κινηθεί μέσω της δικαστικής οδού, ο τελικός προορισμός της οποίας γνωστοποιήθηκε σήμερα.
Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, η εργοδοσία είχε κάθε λόγο να απολύσει την Κρυσταλλία αμέσως μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της, επειδή “δεν ήταν καλή στη δουλειά της”. Δε δίστασε, μάλιστα, να επιβάλει πρόστιμο €200 στην κοπέλα για την πληρωμή των δικαστικών εξόδων.

Σοκαριστικό; Σίγουρα όχι για οποιαδήποτε νεαρή κοπέλα έχει περάσει από επαγγελματική συνέντευξη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπου οι ερωτήσεις “σκοπεύετε να παντρευτείτε” και “βλέπετε να γίνεστε μητέρα;” και τα σχόλια τύπου “ευτυχώς που είσαι άγαμη” καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο από ουσιώδεις συζητήσεις επί δεξιοτήτων και αρμοδιοτήτων.

Το εκπαιδευτικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα έχει γεφυρωθεί, έως και αντιστραφεί σε ορισμένες χώρες, παρ’ όλα αυτά ο σεξισμός στο εργασιακό περιβάλλον και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών (με κριτήριο αναφοράς τη μητρότητα, βλ. σχόλια) κρατούν καλά.

Η φωτογραφία είναι από συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γυναικών στην Πολωνία, ενάντια στα εκ νέου σχέδια περιορισμού των εκτρώσεων.
Στην Ελλάδα, πάλι, δεν κινδυνεύουμε. Τουναντίον, η εργασιακή και αξιακή κατρακύλα μπορεί να εμπνεύσει τους εργοδότες στον εξαναγκασμό των γυναικών σε έκτρωση, σε περίπτωση που γίνει καμιά “στραβή”.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή