fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Δείξε μας την ταπετσαρία σου να σου πούμε ποιος είσαι

στo Lunch break/Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Άλλοι βασίζονται στα ζώδια, άλλοι στους φίλους τους… Εμείς θα κάνουμε αυτό το παραπέρα βήμα που ήθελες (!) και θα σου πούμε «Δείξε μας την ταπετσαρία σου να σου πούμε ποιος είσαι».

Περιμένετε λίγο, μη φεύγετε!

Καταρχήν, τα έλεγε η Telegraph από το 2009.

Έγινε λέει μία μελέτη πάνω στο “desktop psychology” και είναι απλά τα πράγματα. Η προσωπικότητά σου φαίνεται από το wallpaper που διάλεξες στο pc σου. Και αν είσαι και λίγο ρομαντικός, να στο πούμε και έτσι: Η οθόνη του pc σου είναι ένα παράθυρο στην ψυχή. ΝΕΤΙ;

Σύμφωνα με το αγγλικό άρθρο λοιπόν, οι εργαζόμενοι (σε γραφεία προφανώς) προσωποποιούν τις ταπετσαρίες των υπολογιστών πιστεύοντας ότι είναι απλά μία συνήθεια διασκεδαστική. Όχι. Δηλαδή ναι, είναι διασκεδαστικό και σπάει και τη βαρεμάρα μας αλλά αποκαλύπτει και πράγματα για το χαρακτήρα μας. Η μελέτη για την ψυχολογία των ταπετσαριών των pc/laptop αναφέρει ότι οι προσωπικότητες, οι φιλοδοξίες και οι συνήθειες των ανθρώπων θα μπορούσαν να αναλυθούν μέσω των επιφανειών εργασίας των υπολογιστών τους.

Η Donna Dawson -ειδικευμένη ψυχολόγος στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά- σύλλεξε πληροφορίες από επιλεγμένες ταπετσαρίες εργαζομένων και εντόπισε αρκετές ενδείξεις για να μας πει λίγα λόγια περί της προσωπικότητας  μας. Γιατί στην ουσία, λέει η Donna, οι επιφάνειες εργασίας των υπολογιστών μας είναι “ο προσωπικός μας χώρος” μέσα στο χώρο εργασίας μας και ως εκ τούτου προβάλλουν μία αρκετά ακριβή περιγραφή του χαρακτήρα μας.

Και εξηγείται περαιτέρω η ψυχολόγος:

  • Πάρα πολλά εικονίδια: υποδηλώνουν ένα μη οργανωτικό και ίσως ανασφαλές άτομο.
  • Εικονίδια διασκορπισμένα στην οθόνη μας: ο κάτοχος δεν είναι οργανωτικός και τείνει να χάνει εύκολα τη συγκέντρωσή του.
  • Ισο-μοιρασμένο πλήθος εικονιδίων σε κάθε πλευρά της οθόνης: ο κάτοχος εκτιμά την ισορροπία, την αναλογία και διατηρεί ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις. Πιθανόν είναι οργανωτικός και απεχθάνεται την ακαταστασία.
  • Κλπ, κλπ, κλπ

Νιώσαμε ότι είναι χρέος μας να πάμε αυτή τη μελέτη πιο βαθιά. Νιώσαμε την ανάγκη να εμπλουτίσουμε τη λίστα της Dawson, με τη δική μας μη επιστημονική ματιά. Ως μη επιστήμονες, που δεν έκαναν καμία μελέτη, έχουμε να σας παρουσιάσουμε τα δικά μας πορίσματα περί ταπετσαρίας της οθόνης:

 

Της κουλτούρας

Η προσωπική καλλιτεχνικότητα του χρήστη αρχίζει και τελειώνει στη χρήση stabilo φωσφοριζέ φούξια στην ατζέντα του. Την τέχνη την αφηρημένη, την προχωρημένη, την αβάντ γκαρντ, τη ξεχωρίζει και την εκτιμά βαθύτατα. Και αυτό βγαίνει προς τα έξω με κάθε ευκαιρία. Για wallpaper θέλει ένα”ψαγμένο” έργο τέχνης από το ρεύμα του Βορτικισμού με εμφανείς τις επιρροές του καλλιτέχνη από τον κυβισμό και τον φουτουρισμό αλλά επειδή δεν το βρίσκει σε καλή ανάλυση, βάζει το φιλί του Gustav Klimt που είναι κλασικό, γνωστό και το ‘χει και το ΙΚΕΑ στον κατάλογο και όλα καλά. Τα εικονίδια στο desktop έχουν μια ακαταλαβίστικη γεωμετρική στοίχιση, σαφώς επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική σχολή Bauhaus, στη πρώιμη περίοδο της, όχι τη μετά.

Μανούλα / Μπαμπάκας

Η ταπετσαρία είναι κολάζ φωτογραφιών των παιδιών: μόλις γεννήθηκε, 3 μέρες μετά, 8.5 ώρες από το πρώτο του μπάνιο, 1η μέρα στο σχολείο, αποφοίτηση, φανταρικό, γάμος-με-εκείνη-την-ακαμάτρα. Τα εικονίδια στην επιφάνεια είναι διάσπαρτα στην οθόνη, όμως ποτέ δεν ακουμπάνε πάνω στο πρόσωπο του παιδιού. Δεν είναι οργανωτική προσωπικότητα, δεν κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και χάνει το focus γιατί συνεχώς γουτσου-γουτσίζει την οθόνη του υπολογιστή ή τη δείχνει σε ανυποψίαστους περαστικούς συναδέλφους εξιστορώντας “αστείες, ενδιαφερουσες” ιστορίες του αγγελουδιού της/του από την πρώτη φορά που “κάναμε κακάκια”.

 “Εργάζομαι από χόμπι”

Από οργάνωση δε λέει και πολλά. Συνεχώς χάνει σημαντικά έγγραφα, ξεχνάει ραντεβού, είναι λίγο αγενής. Τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας είναι σε «καταλάθος» διάταξη, λες και εκτοξεύτηκαν μετά από έκρηξη. Η ταπετσαρία του. Αχ αυτή η ταπετσαρία! Γρήγορο αυτοκίνητο σε σκούρο χρώμα, πάνω στο οποίο τρίβεται επιδεικτικά μοντέλο γκομενάκι (το οποίο γνωρίζει από μία αξέχαστη βραδιά σε χαϊκλασάτο μαγαζί). Εναλλακτικά, δροσερό wallpaper με το τελευταίο τοπίο που φωτογράφισε στο πρόσφατο ταξίδι – escape από τη ρουτίνα mate! –  που έκανε στην Μπρυζ.  Έτσι, και μπαίνει στο μάτι του ποντικομούρη συναδέρφου που βρωμάει πλέμπα, και επιδεικνύει την αμαξάρα/ταξιδάρα σε κανά γκομενάκι περαστικό από το γραφείο του/της. Δηλώνει και ένα στάτους στη τελική, δεν είμαστε όλοι ίσα και όμοια σύντροφοι, μη μπερδεύεστε μέσα σε αυτή τη φάρμα.

Υπερήφανος Έλλην

Εικονίδια,  στοίχιση εικονιδίων , επανεκκίνηση Η/Υ  και άλλα τέτοια περίεργα δεν είναι παρά μόνο άγνωστες λέξεις για αυτό το χρήστη. Είναι ο ίδιος χρήστης που δε ξέρει πώς να επιλέξει εκτύπωση διπλής όψης αλλά ξέρει ότι πριν τη Μάχη του Μαραθώνα το 480 π.Χ. , οι Πέρσες είχαν ηττηθεί στο Μαραθώνα και 10 χρόνια νωρίτερα (βεβαίως!), γιατί η ελληνική ψυχή είναι ψυχάρα ρε. Και οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες και ‘συ μου λες τώρα να (χ)τυπώνω σε ένα μόνο χαρτί. Ρε , πάνε ρε! Έχει ακουμπήσει όλα τα αξεσουάρ (τηλέφωνο, συρραπτικό, αυτό-που-τρυπάν-σελοτέηπ κλπ) του γραφείου στα δεξιά του – πάντα δεξιά- και αλλάζει wallpaper με τη βοήθεια των σημειώσεων που του έχει κάνει ο γιος ή η κόρη του σε ένα χαρτάκι.Το μικρό παράθυρο κάτω Δεξιά με την ειδησεογραφία της ημέρας (!) είναι μόνιμα ανοιχτό και γι αυτό ενσωματώνεται στην ταπετσαρία.

Νοσταλγός

Το αγαπημένο του χρώμα είναι το πράσινο και η αγαπημένη του εποχή το καλοκαίρι, λόγω του ήλιου προφανώς! Αγαπημένο wallpaper ο αθάνατος Ανδρέας. ΠΑΣΟΚ, windows και ξερό ψωμί! Τα εικονίδια του είναι σε διάταξη που σχηματίζει ένα «Π». Μπαίνει – βγαίνει στο γραφείο και ξεφυσάει. Νοσταλγεί τις παλιές, καλές εκείνες ημέρες. Τίποτα δεν τον/την ευχαριστεί περισσότερο από την ανάσταση του σοσιαλισμού του Ανδρέα και από ένα ζεστό, εργατικό κουλούρι για πρωινό. Οι φάκελοι έχουν το εικονίδιο του δολαρίου, γατί με το ΠΑΣΟΚ “φάγαμε ψωμί”, είδαμε το φως μας. Η οργάνωση δεν είναι το φόρτε του/της όμως έχει πολύ καλή μνήμη. Θυμάται πάντα ό,τι τον/την συμφέρει και αδειάζει συχνά τον κάδο ανακύκλωσης στο desktop για μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Χίπστερ / alternative

Δεν καταλαβαίνει πώς βρέθηκε να δουλεύει σε γραφείο, ενώ ξεκάθαρα θα έπρεπε να σερβίρει «passion fruits σε κυκλική αγκαλιά καρύδας, με εσάνς δυόσμου και 3 πιτσιλιές μπορντοροδοκόκκινης σάλτσας από φρέσκα σμέουρα». Η ταπετσαρία του είναι μία vintage γραφομηχανή σε καφετί χρώματα. Τα εικονίδια βρίσκονται το ένα κάτω από το άλλο και έχουν όλα μετονομαστεί: vintage-pc, vintage-κάδος ανακύκλωσης, vintage-αρχεία, vintage-control panel. Είναι οργανωτικός/η, ευγενικός/η σε σημείο φόνου και αρέσκεται στο να αλλάζει θέσεις εργασίας συχνά για να μη βαριέται. Στα γενέθλια του/της κερνάει όλο το γραφείο γλυφιτζούρια Fizz wiz, καραμέλες γάλακτος και μπαμπάδες. Αν ποτέ η ταπετσαρία του είχε φωτογραφία, αυτή θα ήταν του Παύλου Κοντογιαννίδη να κρατάει μια lila pause.

Uber σκληροτράχηλος, ψαγμένος, μουσικόφιλος

Ο μουσικόφιλος χρήστης είναι ο αγαπημένος του τμήματος IT. Ξέρει από pc, δε χρειάζεται τη βοήθειά τους και κλειδώνει την οθόνη του κάθε φορά που σηκώνεται για 1 λεπτό από το γραφείο του. Μπορεί να είναι της jazz (Nu Jazz ή Fusion) ή του progressive τεχνικού metal ή του Νορβηγικού black κλπ. Ο uber μεταλάς, για παράδειγμα, έχει ακούσει (στη δουλειά με ακουστικά) μέχρι και το πρώτο ντέμο τη τελευταίας νορβιγικοφιλανδικής αντεργκράουντ μεταλομπάντας και γνωρίζει  και το όνομα της μάνας του μπασίστα τους. Πιστεύει ότι όσο λιγότερα καταλαβαίνεις από τα lyrics (εάν υπάρχουν lyrics), τόσο πιο “τρου” είναι η μουσική που ακούς. Και αυτήν την αρχή θέλει να την εφαρμόσει και στα εικονίδια, σβήνοντας τα τελείως από το desktop, προσεχώς. Στην αρχή κάθε βδομάδας, θα τον δεις με βλέμμα απλανές να σκέφτεται για τουλάχιστον 45 λεπτά μπροστά από την οθόνη. Μη τον/την διακόψεις, παλεύει σκληρά με τον εαυτό του/της για να επιλέξει την ταπετσαρία της εβδομάδας.

 

ΥΓ. Τώρα που είμαστε σε φόρμα, στείλε μας screenshot από το δικό σου wallpaper (contact@iforinterview.com ή στη σελίδα μας στο FB) και θα σε ψυχαναλύσουμε στο λεπτό!

 

Στο πληκτρολόγιο του #IfI, η  Αμάντα Πατσοπούλου και η V for Vallia

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Lunch break

Dystopian Greece

Ελλάδα 2200 μ.Χ.

- Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον Πρώτο; - Τον Δεύτερο. - Μαλάκα τι
Στην Κορυφή