fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Πώς «τα πάει» το 6ωρο της Σουηδίας;

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Αύξηση παραγωγικότητας και πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι

Ορισμένες επιχειρήσεις στη Σουηδία ασπάστηκαν την εφαρμογή της 6ωρης εργάσιμης μέρας σε μία προσπάθεια τους να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να κάνουν τους ανθρώπους “πιο ευτυχισμένους”.

Σύμφωνα με το website Science Alert, οι εργοδότες που εφάρμοσαν την αλλαγή είχαν ως κύριο στόχο να αυξήσουν τον όγκο των ολοκληρωμένων tasks των εργαζόμενων μέσα σε συντομότερο χρονικό διάστημα (2 ώρες λιγότερες ανά ημέρα δηλαδή), διασφαλίζοντας έτσι ότι οι άνθρωποι θα έχουν την απαιτούμενη ενέργεια για να απολαύσουν  την προσωπική τους ζωή μετά το πέρας της εργάσιμης.

Η Toyota, που εδρεύει στο Gothenburg, δεύτερη μεγαλύτερη Σουηδική πόλη, τόλμησε αυτήν την μετάβαση ωραρίου πριν από 13 χρόνια και πλέον έχει να αναφέρει ευτυχέστερο εργατικό δυναμικό,  χαμηλότερο ποσοστό αλλαγής προσωπικού και αύξηση κερδών μέσα σε αυτά τα χρόνια.

Η εταιρεία app development Filimundus,  με έδρα την Στοκχόλμη, εισήγαγε ομοίως την 6-άωρη εργασία πέρυσι. «Το τυπικό οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο πιστεύουμε» δηλώνει ο Linus Feldt, CEO της εταιρείας. «Το να μείνουμε επικεντρωμένοι σε μία συγκεκριμένη εργασία επί οκτώ ώρες είναι μία πραγματικά μεγάλη πρόκληση. Για να το διαχειριστούμε αυτό, αναμειγνύουμε τις διάφορες εργασίες που μας έχουν ανατεθεί (το γνωστό «πιάνω το ένα και αφήνω το άλλο») και κάνουμε διάλειμμα συχνά μέσα στη μέρα για να γίνει πιο υποφερτή. Ταυτόχρονα, δυσκολευόμαστε ιδιαίτερα να διαχειριστούμε την προσωπική, ιδιωτική μας ζωή εκτός εργασίας».

Ο Feldt αναφέρει επίσης πως οι υπάλληλοι τους αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στα social media,  η διάρκεια και η συχνότητα των meetings ελαχιστοποιήθηκε και γενικότερα κάθε περισπασμός από την εργασία τείνει πλέον να εξαλειφθεί. Ο σκοπός είναι να δοθεί κίνητρο στους υπαλλήλους να εργασθούν πιο έντονα για όσο διαρκεί η παραμονή τους στο γραφείο (με αντάλλαγμα δύο ώρες λιγότερης παραμονής στον χώρο εργασίας).

Το νέο ωράριο, δηλώνει ο ίδιος, μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα φθάνουν στο τέλος της εργάσιμης με αρκετή ενέργεια ώστε να να την διοχετεύσουν έπειτα στην ιδιωτική τους ζωή – κάτι το οποίο είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για τον καθένα μετά από μία αντίστοιχα 8άωρη εργασία. «Έχω την εντύπωση ότι πλέον (με το 6ωρο) είναι ευκολότερο να επικεντρωθείς σε μία εργασία που πρέπει να τελειώσει. Έχεις πλέον και την ανάλογη ζωτικότητα για να την εκτελέσεις, κρατώντας παράλληλα αρκετή ενέργεια για μετά το σχόλασμα» προσθέτει.

Σύμφωνα επίσης με το Science Alert, αρκετοί γιατροί και νοσοκομειακοί υπάλληλοι της χώρας, έχουν επίσης εφαρμόσει το 6ωρο. Ένας οίκος ευγηρίας στο Gothenburg ασπάστηκε το νέο καθεστώς νωρίτερα μέσα στο έτος και διεξάγει ένα πείραμα – θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016- για να αποφασίσει εάν το κόστος πρόσληψης νέων υπαλλήλων για την κάλυψη των δύο χαμένων ωρών εργασίας είναι ανεκτό και αν αξίζει να τους επιβαρύνει, σε σχέση με τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί στην περίθαλψη των ασθενών και στην τόνωση του ηθικού των εργαζομένων.

Ελεύθερη μετάφραση κειμένου: IfI team

Πηγή: www.independent.co.uk

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή