fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Πάνω από το 60% το παγκόσμιου πληθυσμού απασχολείται στην άτυπη οικονομία

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Ελεύθερη μετάφραση: V for Vallia
για το #IforInterview
Αγγλικό κείμενο: More than 60 per cent of the world’s employed population are in the informal economy

Μία νέα έκθεση του ΔΟΕ (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) δείχνει ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται ανεπίσημα, οι περισσότεροι από αυτούς σε αναπτυσσόμενες και υποανάπτυκτες χώρες. Στην πλειοψηφία τους στερούνται κοινωνικής προστασίας, εργασιακών δικαιωμάτων και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

Γενεύη:  Δύο εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από το 60% του παγκόσμιου απασχολούμενου πληθυσμού – ζουν μέσω της άτυπης οικονομίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΕ, ο οποίος τονίζει ότι η μετάβαση στην επίσημη οικονομία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους.

Γυναίκες και άνδρες της άτυπης οικονομίας: Μία στατιστική εικόνα παρέχει συγκρίσιμες εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος της άτυπης οικονομίας και ένα στατιστικό προφίλ της ανεπίσημης πληροφόρησης, χρησιμοποιώντας κριτήρια για περισσότερες από 100 χώρες.

Αν αποκλείσουμε τη γεωργία, το ήμισυ του απασχολούμενου πληθυσμού βρίσκεται σε άτυπη απασχόληση, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Αφρική, το 85.8% της απασχόλησης είναι άτυπη. Το ποσοστό σε Ασία και Ειρηνικό είναι 68.2%, στα Αραβικά Κράτη είναι 68.6%, στην Αμερική 40% και στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία 25.1%.

Η έκθεση δείχνει ότι το 93% της άτυπης απασχόλησης ανά τον κόσμο βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες και υποανάπτυκτες χώρες.

Η άτυπη απασχόληση είναι μεγαλύτερη πηγή απασχόλησης για τους άντρες (63%) απ’ ότι για τις γυναίκες (58.1%). Από τα δύο δισεκατομμύρια εργαζόμενους της άτυπης απασχόλησης παγκοσμίως, μόλις πάνω από τα 740 εκατομμύρια είναι γυναίκες. Οι γυναίκες είναι πιο εκτεθειμένες στην άτυπη απασχόληση στις χώρες με χαμηλό εισόδημα και βρίσκονται συχνότερα στις πλέον ευάλωτες καταστάσεις.

Το επίπεδο εκπαίδευσης είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει το επίπεδο της παρατυπίας. Η έκθεση αναφέρει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν το επίπεδο της εκπαίδευσης αυξάνεται, το επίπεδο της παρατυπίας μειώνεται. Τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι λιγότερο πιθανό να βρεθούν στην άτυπη απασχόληση, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους που δεν έχουν ούτε εκπαίδευση ούτε έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική μόρφωση.

Τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να βρεθούν στην άτυπη απασχόληση, απ’ ότι όσους ζουν στις αστικές περιοχές. Η γεωργία είναι ο τομέας με το υψηλότερο επίπεδο άτυπης απασχόλησης – εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 90%.

Δύο από τους συντάκτες της έκθεσης, η Florence Bonnet και η Vicky Leung, επισημαίνουν ότι αν και δεν είναι όλοι οι ανεπίσημοι εργαζόμενοι φτωχοί, η φτώχεια είναι και η αιτία και η συνέπεια της άτυπης απασχόλησης. Η Leung αναφέρει, “Η έκθεση αναφέρει ότι οι φτωχοί αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά άτυπης απασχόλησης και ότι τα ποσοστά της φτώχειας είναι υψηλότερα στους εργαζόμενους στον τομέα αυτό”.

Η Bonnet, τόνισε από την πλευρά της, ότι “Υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της ανεπισημότητας. Για εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζομένων, ο ανεπίσημος χαρακτήρας σημαίνει έλλειψη κοινωνικής προστασίας, έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, ενώ για τις επιχειρήσεις σημαίνει χαμηλή παραγωγικότητα και έλλειψη πρόσβασης στην όποια χρηματοδότηση. Τα δεδομένα αυτών των θεμάτων είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό κατάλληλων και ολοκληρωμένων πολιτικών, προσαρμοσμένων στην ποικιλομορφία των καταστάσεων και των αναγκών”.

“Η υψηλή επίπτωση του ανεπίσημου χαρακτήρα αποτελεί σημαντική πρόκληση για την αξιοπρεπή εργασία για όλους και για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη”.

Rafael Diez de Medina, Διευθυντής του Τμήματος Στατιστικών της ΔΟΕ

Η έκθεση αυτή είναι ακόμα πιο επίκαιρη, δεδομένης της δυναμικής που δημιούργησε η σύσταση για τη μετάβαση από την άτυπη στην τυπική οικονομία το 2015 και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης που περιλαμβάνουν συγκεκριμένο στατιστικό δείκτη για την άτυπη απασχόληση.

Η σύσταση της ΔΟΕ με αριθμό 204, τονίζει την ανάγκη να διευκολυνθεί η μετάβαση των εργαζομένων και των οικονομικών ομάδων στην επίσημη οικονομία, να προωθηθεί η δημιουργία, η διατήρηση και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας στην επίσημη οικονομία και να αποφευχθεί η άτυπη δημιουργία θέσεων εργασίας στην επίσημη οικονομία.

Ο Rafael Diez de Medina, αναφέρει ότι “Η υψηλή επίπτωση της ανεπίσημης μορφής σε όλους της τους τομείς έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες και αποτελεί, ειδικότερα, μια μείζονα πρόκληση για την αξιοπρεπή εργασία για όλους και τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Αφού καταφέραμε να μετρήσουμε αυτή τη σημαντική διάσταση, που τώρα περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των δεικτών SDG, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα εξαιρετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως χάρη σε περισσότερα διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία από τις χώρες”.

Πηγή: ilo.org

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή