fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Παγκόσμιοι Σύγχρονοι Δούλοι

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: THE GLOBAL SLAVERY INDEX – Overview

Αν και η σύγχρονη δουλειά δεν ορίζεται από το νόμο, χρησιμοποιείται ως όρος ομπρέλα ο οποίος εστιάζει την προσοχή του στις ομοιότητες των νομικών αυτών εννοιών. Ουσιαστικά, αναφέρεται σε καταστάσεις εκμετάλλευσης όπου ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί ή να εγκαταλείψει λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμών, εξαπάτησης ή/και κατάχρησης εξουσίας. Για παράδειγμα, μπορεί εάν βρίσκονται σε ξένη χώρα να τους έχουν κατασχεθεί τα διαβατήρια, μπορεί να βιώνουν ή να απειλούνται βιαίως ή μπορεί να απειλείται η οικογένειά τους.

Οι χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικές ορολογίες για να περιγράψουν τη σύγχρονη δουλεία, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της λέξης “δουλεία”, καθώς και άλλες έννοιες όπως το ανθρώπινο εμπόριο, η καταναγκαστική εργασία, ο καταναγκαστικός ή εξυπηρετικός γάμος και η πώληση ή εκμετάλλευση παιδιών. Οι όροι αυτοί ορίζονται σε διάφορες διεθνείς συμφωνίες (συνθήκες), τις οποίες έχουν υπογράψει εθελοντικά και έχουν συμφωνήσει σε αυτές πολλές χώρες. Οι ακόλουθοι είναι οι βασικοί όροι στους οποίους έχουν συμφωνήσει οι περισσότερες κυβερνήσεις, δεσμευόμενες στην απαγόρευση αυτών των εγκλημάτων μέσω των εθνικών τους νόμων και πολιτικών.

Ανθρώπινο εμπόριο

Το ανθρώπινο εμπόριο ορίζεται στο Πρωτόκολλο του ΟΗΕ για την Εμπορία Προσώπων ως μία διαδικασία που περιλαμβάνει τρία βήματα:

  1. Στρατολόγηση, μεταφορά, μεταβίβαση, απόκρυψη ή παραλαβή προσώπων.
  2. Μέσω απειλής ή χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, απαγωγής, απάτης, παραπλάνησης, κατάχρηση εξουσίας ή θέσης ευάλωτου προσώπου ή παροχής ή λήψης πληρωμών για την επίτευξη της συγκατάθεσης του ατόμου από τον έλεγχο ενός άλλου προσώπου.
  3. Με σκοπό την εκμετάλλευση αυτού του προσώπου μέσω: πορνείας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, δουλείας (ή άλλες παρόμοιες πρακτικές), υποτέλειας, αρπαγής οργάνων.

Η στρατολόγηση, η μεταφορά, η μεταβίβαση, η απόκρυψη ή η αρπαγή παιδιού με σκοπό την εκμετάλλευση θεωρείται “ανθρώπινο εμπόριο”, ακόμα κι αν αυτό δεν γίνεται με τη χρήση απειλής, βίας ή εξαναγκασμού.

Καταναγκαστική εργασία

Η καταναγκαστική εργασία ορίζεται στη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την Αναγκαστική Εργασία του 1930 ως

“Κάθε εργασία ή υπηρεσία που επιβάλλεται από οποιοδήποτε πρόσωπο με τη χρήση απειλής οποιασδήποτε ποινής και την οποία εργασία ή υπηρεσία, το πρόσωπο δεν έχει προσφέρει οικειοθελώς”.

Αποκλείονται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, οι συνήθεις πολιτικές υποχρεώσεις, οι ποινές που επιβάλλονται από δικαστική προσφυγή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι ασήμαντες κοινοτικές υπηρεσίες.

Δουλεία και πρακτικές που μοιάζουν με αυτήν

Η δουλειά ορίζεται στη Σύμβαση για τη Δουλεία του 1926 ως το καθεστώς ή την κατάσταση ενός προσώπου έναντι του οποίου ασκούνται κάποιες ή όλες οι εξουσίες οι οποίες συνδέονται με το δικαίωμα στην κυριότητα. Σε μία μεταγενέστερη συνθήκη, τα κράτη συμφώνησαν ότι υπάρχουν και ορισμένες πρακτικές “που μοιάζουν με δουλεία”: κατάσταση χρέους, εξαναγκαστικός ή εξυπηρετούμενος γάμος, πώληση ή εκμετάλλευση παιδιών (συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης σύγκρουσης) και δουλεία με βάση την καταγωγή.

Κατάσταση χρέους

Η κατάσταση χρέους είναι ένα καθεστώς ή μία κατάσταση, όπου ένα άτομο έχει δεσμευτεί σε μία εργασία ή υπηρεσία (ή σε εκείνον που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του), σε περιπτώσεις όπου η εύλογη αξία αυτής της εργασίας ή υπηρεσίας δεν εφαρμόζεται ευλόγως στη μείωση του χρέους ή η διάρκεια και η φύση της εργασίας δεν περιορίζονται ή δεν ορίζονται.

Εξαναγκαστικός ή εξυπηρετικός γάμος

Τα παρακάτω ορίζονται ως πρακτικές “παρόμοιες με τη δουλεία”στη Σύμβαση για τη Δουλεία του 1956. Κάθε κατάσταση ή πρακτική με την οποία:

  • Μία γυναίκα, χωρίς δικαίωμα άρνησης, δίνεται από τους γονείς της, τον κηδεμόνα, την οικογένειά της ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ως αντάλλαγμα χρήματος ή άλλου είδους.
  • Ο σύζυγος μίας γυναίκας, η οικογένειά του ή η φυλή του έχουν το δικαίωμα να τη μεταφέρουν σε άλλο πρόσωπο έναντι κάποιας αμοιβής.
  • Μία γυναίκα μετά το θάνατο του συζύγου της είναι πιθανό να κληρονομηθεί από κάποιο άλλο πρόσωπο.

Οι πιο πρόσφατες ερμηνείες του καταναγκαστικού γάμου είναι ευρύτερες από τις πρακτικές που ορίζονται στη Σύμβαση για τη Δουλεία του 1956. Το 2006, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι,

“Καταναγκαστικός γάμος είναι ο γάμος στον οποίο ένα από τα δύο μέρη δεν έχουν ελεύθερη ή έγκυρη συγκατάθεση”.

Συνεπώς, ο εξαναγκαστικός γάμος αναφέρεται σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τα άτομα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αναγκάζονται να παντρευτούν χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Το παιδί, οι πρώιμοι και εξαναγκαστικοί γάμοι είναι όροι που μερικές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Ορισμένοι γάμοι παιδιών, ιδίως εκείνοι που αφορούν παιδιά κάτω των 16 ετών, θεωρούνται μία μορφή εξαναγκαστικού γάμου, δεδομένου ότι ένα ή/και δύο μέρη δεν έχουν εκφράσει πλήρη, ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεση (όπως αναφέρεται στην κοινή γενική σύσταση αριθ. 31 της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες άτομα 16 και 17 ετών που επιθυμούν να παντρευτούν μπορούν να το πράξουν νόμιμα έπειτα από δικαστική απόφαση ή γονική συναίνεση.

Οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας

Βασιζόμενος στη Σύμβαση Νο. 182 της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας του 1999 που αφορά την Απαγόρευση και την Άμεση Δράση για την Εξάλειψη των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας, ο όρος “χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας”, περιλαμβάνει:

  1. Όλες τις μορφές δουλείες ή τις πρακτικές που είναι όμοιες με τη δουλεία, όπως η πώληση και η εμπορία παιδιών, η δουλεία λόγω χρέους και η καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής ή υποχρεωτικής στρατολόγησης παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.
  2. Η χρήση, η απόκτηση ή η προσφορά παιδιών για πορνεία, για παραγωγή πορνογραφικού υλικού ή πορνογραφικών παραστάσεων.
  3. Η χρήση, η απόκτηση και η προσφορά παιδιών για παράνομες δραστηριότητες, ιδίως για την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών, όπως ορίζεται στις σχετικές διεθνείς συνθήκες.
  4. Η εργασία η οποία λόγω της φύσης ή των συνθηκών στις οποίες εκτελείται ενδέχεται να βλάψει την υγεία, την ασφάλεια ή την ηθική των παιδιών.

Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά: V for Vallia

Για το #IfI

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή