fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Συνεντεύξη fast food | Μπες-βγες 3 λεπτά το πολύ

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Περιοχή: Αθήνα

Έτος: Μάρτιος, 2017

Υποψήφια θέση: Γραμματεία διεύθυνσης

 Διηγείται ο/η: «Loop»

 

Μετά την ηρωική απόλυση στις 30/12/2016, «εάν  σας απασχολήσουμε μετά την 1η Ιανουαρίου καταλαβαίνετε αλλάζουν οι οικονομικές απολαβές σας» (ατάκα του πρώην εργοδότη μου),  ξεκίνησα την αναζήτηση εργασίας και έπεσα με τη μία στην εξαιρετική παρακάτω συνέντευξη εργασίας:

Στην αγγελία ζητούσαν γραμματεία διεύθυνσης. Χαρακτηριστικά που απαιτούνται:  Γραμματεία διεύθυνσης (νόμιζα ότι ήταν ο τίτλος της θέσης αλλά μάλλον είναι και προσόν!), έκδοση τιμολογίων, οργάνωση παραγγελιών. Επίσης, με bold σημειωμένο “Απαραίτητη η άριστη γνώση αγγλικών σε προφορικό και γραπτό λόγο. Θα διεξαχθεί τεστ αξιολόγησης επιπέδου”. Και φυσικά το ποιηματάκι «οργανωτικές ικανότητες, ευχάριστη προσωπικότητα…» και όλα τα κλισέ. Παροχές εταιρείας: Ασφάλιση ΙΚΑ, μισθός αναλόγως προσόντων (το αφήνω ασχολίαστο διότι είναι άλλο θέμα συζήτησης).

Γιατί εκεί που τελειώνει η φαντασία ξεκινούν οι αγγελίες.

Αποφασίζω να στείλω το βιογραφικό μου γιατί ποτέ δε ξέρεις. Άλλωστε έχω 8 χρόνια προϋπηρεσίας ως υπάλληλος σε συγγενή επαγγελματικό τομέα, σε 2 υπεύθυνες θέσεις.  Λαμβάνω θετική απάντηση με email εντός κάποιων ωρών και έχω κανονισμένο ραντεβού,  σε 2 εργάσιμες ημέρες, όπου πρέπει να προσκομίσω βιογραφικό σημείωμα και συστατικές επιστολές. Φυσικά είχαμε μίνι παρτάκι στο σπίτι! Μπορεί να είναι η ευκαιρία μου.

Και επειδή ένα άγχος για τα αγγλικά το είχα, πάντα η βοήθεια των φίλων είναι σημαντική! Μιλάω με την κολλητή από την σχολή και μετά από μια ώρα Skype έχουμε καταλήξει σε πιθανές ερωτήσεις και προσχέδιο απαντήσεων στα αγγλικά . Επίσης έχουμε βρει site με τεστ αγγλικών για να ξεσκουριάζουμε. Είμαι λοιπόν έτοιμη για την τελική προετοιμασία.

Βήμα 1: Κάνω τα τεστ αγγλικών όπου ευτυχώς επιβεβαιώνω ότι ακόμα ξέρω αγγλικά.

Βήμα 2: Καθαρογράφω τις ερωτήσεις συνέντευξης στα αγγλικά και συντάσσω τις απαντήσεις .

Βήμα 3: Προβάρω τις απαντήσεις μου στα αγγλικά με την βοήθεια του συντρόφου μου. Παρεμπίπτοντος είναι ήρωας διότι με πυρετό 38 καθόταν επί 1 ½  ώρα να μου κάνει τις ίδιες ερωτήσεις και να ακούει τις ίδιες απαντήσεις. Και να του τα χώνω γιατί δεν σημείωσε σωστά ότι η έκφραση είναι “to make ends meet”. Ξέχασε το “to”. Μην τα γράφουμε και  λάθος.

Βήμα 4: Εκτυπώνω βιογραφικό – συστατικές επιστολές. Βρίσκω τα κατάλληλα ρούχα.

Βήμα 5: Ξυπνώ στις 8:00. Φτιάχνω μαλλί και βάφομαι (το οποίο σαν διαδικασία σιχαίνομαι αλλά εάν είναι η ευκαιρία μου, κομμάτια να γίνει)

Βήμα 5: Επιτάσσω μπαμπά και το όχημα του και στις 8:30 το πρωί ξεκινάμε για την συνέντευξη. Από Γλυφάδα για Βύρωνα. Πώς θα πηγαίνω χωρίς δικό μου αυτοκίνητο κάθε μέρα προς το παρόν άσχετο. Εάν είναι να βρω αξιοπρεπή δουλειά σε καλή εταιρεία,  πάω  και με τα πόδια!

Και τώρα σταματούν τα δικά μου βήματα προετοιμασίας και ξεκινούν τα γεγονότα.

Φτάνω στην εταιρεία 9:15 ταυτόχρονα με 4 άλλους υποψήφιους. Σύνολο δηλαδή είμαστε 5. Χτυπάμε το κουδούνι. Ανεβαίνουμε στα γραφεία στα οποία περιμένουν άλλοι 3 υποψήφιοι. Ο “καλός” εργοδότης βέβαια έχει προνοήσει και έχει τοποθετήσει περιμετρικά των γραφείων 8 καρέκλες για εμάς. Ένας υπάλληλος (δεν συστήθηκε και για καλημέρα ούτε λόγος) μας τις δείχνει και μας λέει να κάτσουμε. Μέσα σε 1 λεπτό βγαίνει από την αίθουσα όπου γίνονται οι συνεντεύξεις μια υποψήφια. Ο άνθρωπος που διεξάγει τις συνεντεύξεις της λέει να μην κλείσει την πόρτα και ο προαναφερθέν υπάλληλος ζητά από τον επόμενο υποψήφιο να μπει στην αίθουσα συνεντεύξεων.

Φυσικά υπεύθυνοι για την τήρηση της σειράς προτεραιότητας ήμασταν οι υποψήφιοι. Δεν σκέφτηκαν να μας δώσουν κάποιο χαρτί με τον αριθμό προτεραιότητας τύπου σουπερμάρκετ – σειρά για τυριά! Κρίμα! Ούτε λόγος να μας ρωτήσει τα ονόματα μας ή να κρατήσει τα βιογραφικά μας.

Μια κυρία γύρω στα 45 μπαίνει στην αίθουσα συνεντεύξεων και βγαίνει σε 30 δευτερόλεπτα.  Φυσικά της ζητείται να μην κλείσει την πόρτα και να περάσει ο επόμενος υποψήφιος ο οποίος και βγαίνει μετά από 3 λεπτά (θα τα πήγε καλύτερα σκέφτομαι αλλά και πάλι 3 λεπτά;) Φυσικά η ίδια διαδικασία  “πόρτα ανοιχτή – επόμενος” συνεχίζεται.

Για να μην τα πολυλογώ μέχρι να έρθει η σειρά μου (ήμουν η 8η υποψήφια με βάση τις φυσιογνωμίες που συγκράτησα) παρατήρησα ότι οι υποψήφιοι ήμασταν γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών και με διαφορετική επαγγελματική προϋπηρεσία. Κοντά μου είχα δύο νεαρά παιδιά. Μία κοπέλα που ήταν υπεύθυνη στη ρεσεψιόν ενός μεγάλου καταστήματος παιχνιδιών και ένα παλικάρι που μόλις είχε πάρει πτυχίο. Και οι δύο βγήκαν μέσα σε ένα λεπτό από το δωμάτιο συνέντευξης. Επιπλέον, ενώ στο site της εταιρείας ανέφερε 4 τμήματα διαφορετικών αρμοδιοτήτων (όπως πχ. τμήμα marketing), εγώ παρατήρησα ότι η εταιρεία διέθετε 3 γραφεία, πέραν του χώρου αναμονής, εκ των οποίων το ένα είχε ταμπελίτσα “Αίθουσα Συνεδριάσεων” (εκεί που διεξάγονταν οι συνεντεύξεις μας). Δεν πρόλαβα να αναρωτηθώ για πολλά (όπως πού είναι τα γραφεία των υπόλοιπων τμημάτων) διότι η σειρά μου είχε έρθει. Να αναφέρω ακόμα ότι μέχρι να έρθει η σειρά μου είχαν προστεθεί άλλοι 4 υποψήφιοι  και γενικότερα όσοι έφευγαν τόσοι έρχονταν.

Μπαίνοντας μέσα είδα έναν “κύριο”. Του έδωσα το χέρι για χειραψία και συστήθηκα. Μου έδωσε το χέρι αλλά το όνομα του παραμένει ένας γρίφος – να τον πούμε John Doe;

Ξεκινά λοιπόν o J.D. αφού τείνει το χέρι του για να πάρει το βιογραφικό μου:

J.D.: Ηλικία;

Εγώ: 34 (αν και η ημερομηνία γέννησης αναγράφεται στο βιογραφικό μου αλλά ποιος κάνει την αφαίρεση τώρα! Όλες οι απαντήσεις μου σημειώνονταν πάνω στο βιογραφικό μου σε σκαρίφημα).

J.D.: Παντρεμένη ή άγαμη; Αα, βλέπω άγαμη!

Εγώ: Ναι. (και αυτό υπάρχει στο βιογραφικό μου άρα ναι, ο άνθρωπος έχει μάτια και ξέρει να διαβάζει! Προς στιγμήν ανησύχησα!)

J.D.: Ξέρετε εμπορική αλληλογραφία;

Εγώ: Εννοείται εάν γνωρίζω να ανταλλάσω email με προμηθευτές και πελάτες;

J.D.: Ξέρετε λοιπόν. Τιμολόγηση;

Εγώ: Στην προηγούμενη εργασία μου έκανα….

J.D.: (Φυσικά με διέκοψε) Να απαντάτε με ένα ναι ή ένα όχι!

Εγώ: Ναι, αλλά σε άλλο τομέα.

J.D.: Αδιάφορο. Επίπεδο αγγλικών;

Έγω: Ως πτυχίο έχω το lower.

J.D.: Δηλαδή όχι άριστα. (κούνημα κεφαλιού)

Εγώ: Δεν έχω το proficiency.

J.D.: Τι μισθό θέλετε;

Εγώ: Του απάντησα τον μισθό που έπαιρνα στην προηγούμενη εργασία μου εάν και όπως πήγαινε το θέμα θα έπρεπε να αναφέρω κάνα 3-χίλιαρο έτσι για την πλάκα μου. Αλλά πατάνε στο ότι ψάχνεις δουλεία και ότι ο ΟΑΕΔ δεν θα είναι εκεί για πάντα.

J.D.: Εάν επιλεγείτε θα σας καλέσουμε την άλλη εβδομάδα για δεύτερη συνάντηση. Γεια σας.

Εγώ: Γεια σας.

 

Βγαίνοντας από την αίθουσα φυσικά είχαν έρθει και άλλοι υποψήφιου και πλέον οι 8 καρέκλες δεν κάλυπταν τον αριθμό τους και έτσι υπήρχαν και όρθιοι. Φεύγοντας αντιλήφθηκα συνάντησα και άλλους υποψήφιους που έφταναν στην εταιρεία και ήταν απόλυτα φανερό διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, καλοντυμένοι πρωινιάτικο με ένα βιογραφικό στο χέρι, ε  δεν πήγαιναν για καφέ.

Το παλικάρι – υποψήφιος που μόλις είχε πάρει πτυχίο περίμενε στην στάση λεωφορείου με τα νεύρα του κρόσσια, μιλούσε στο κινητό και να αναρωτιόταν γιατί ήρθε στην συνέντευξη. Πόσο σε καταλαβαίνω φίλε μου! Αλλά όλα εμπειρίες είναι, λένε.

Συμπεράσματα: Προφανώς από την συγκεκριμένη εταιρεία δεν έγινε κανένα ξεκαθάρισμα βιογραφικών. Σίγουρα έλαβαν καμιά κατοστάρα αλλά σκέφτομαι πως όταν ζητούν να καλύψουν μία  θέση γραμματείας δεν θα πρέπει να ξέρουν τι ζητούν;

Και εξηγούμαι: Προφανώς η κυρία των 45 ετών απορρίφθηκε από την πρώτη ερώτηση λόγω της ηλικίας. Το παλικάρι προφανώς γιατί δε ξέρει τιμολόγηση, αφού μόλις αποφοίτησε λέμε! Η κοπέλα αντίστοιχα ίσως μη ξέρει τι είναι εμπορική αλληλογραφία! Το θέμα είναι γιατί τους/μας κάλεσαν όλους εμάς αν το Βιογραφικό μας δεν ταίριαζε στις απαιτήσεις της θέσης;

 

Θα κάνω μια δική μου στατιστική έρευνα. Παρακαλώ επιλέξτε ένα από τα παρακάτω στην ερώτηση : “Τι αναζητούσε ο συγκεκριμένος εργοδότης με βάση την αγγελία του και την συνέντευξη;”

  • Να βρει έναν αξιόπιστο συνεργάτη για το γραφείο του με τα κατάλληλα προσόντα και εμπειρία.
  • Ήθελε να δει πόσοι άνθρωποι χωράνε στο γραφείο του όρθιοι εάν κάθονται 8 σε καρέκλες.
  • Ήθελε απλά να δει πόσα άτομα θα βρίσουν τον John Doe σε μία συνέντευξη τύπου ΝΑΙ – ΟΧΙ;
  • Να βρει ένα “παιδάκι που καλύπτει τα τυπικά προσόντα”, να το λιώσει στη δουλειά με τον minimum μισθό και να χαίρεται για αυτό.
  • Να ελέγξει το μνημονικό του John Doe, βάζοντας μετά στον εαυτό του ερωτήσεις παρατηρητικότητας για τα παπούτσια που φορούσε ο κάθε υποψήφιος.

Δυστυχώς αγαπημένοι εργοδότες η συνέντευξη δεν είναι μόνο επένδυση χρόνου για να γνωρίσετε έναν υποψήφιο υπάλληλο ή συνεργάτη σας,  αλλά είναι και η εικόνα της εταιρείας σας. Εάν  καλέσετε κάποιους από εμάς για 2η συνέντευξη, προφανώς και θα έρθουμε  διότι χρειαζόμαστε τα λεφτά (δε μπορούμε να τρώμε αέρα τελικά) αλλά,  με τι διάθεση θα έρθουμε; Και αν η εταιρεία σας είναι “καλή”, τότε μόλις την καταρρακώσατε και δεν την πουλήσατε σωστά.  Την κανατε να μοιάζει τσαπατσούλικη. Έχει εχθρικό περιβάλλον και δε δείχνει σεβασμό στον εργαζόμενο της, από τα πρώτα κιόλας λεπτά γνωριμίας μαζί του.

 

 

Διηγείται την ιστορία της στο IforInterview,  ο/η αναγνώστης μας,  “Loop”.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή