fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Γλυκό… δουλεμπόριο

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Τα 110.000 παιδιά του «κακάο» που εργάζονται για την παραγωγή σοκολάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού σύμφωνα με το mothersblog,  ηλικίας από 7-14 ετών, δουλεύουν σκληρά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες..

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας», των δύο Δανών δημοσιογράφων, των Μ. Mistrati και R. Romano, καταγράφει την ανθρώπινη εκμετάλλευση που υφίστανται τα παιδιά που εργάζονται σε συνθήκες δουλεμπορίου.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Αnti-slavery International, εκτεταμένα δίκτυα παιδικού trafficking διακινούν παιδιά από τη Μπουρκίνα Φάσο μέχρι το Μάλι, για να εργαστούν στις φυτείες κακάο στην Ακτή ελεφαντοστού.

Μικρά παιδιά, αντί να πηγαίνουν σχολείο, εξαναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες στις φυτείες με τα κακαόδεντρα, σκαλίζοντας με επικίνδυνες ματσέτες τα δέντρα, να εκτίθενται σε καρκινογόνα φυτοφάρμακα και να κουβαλούν βαριά φορτία για µεγάλες αποστάσεις. Παρά τη δέσµευση των µεγάλων εταιρειών της σοκολατοβιοµηχανίας για τον τερµατισµό της καταναγκαστικής παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάο µέχρι το 2007, οι µεσάζοντες που εµπορεύονται τους πολύτιµους κόκκους, εξακολουθούν να «εθελοτυφλούν» και δεν αναλαµβάνουν το µερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Η λήψη πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο για τον τερµατισµό της παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάο κινείται µε υπερβολικά αργούς ρυθµούς. Η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα και το Τόγκο µόλις πριν από λίγους µήνες υπέγραψαν τη ∆ιεθνή Συµφωνία για το Κακάο, στο πλαίσιο της οποίας οι χώρες – παραγωγοί καλούνται να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας του πληθυσµού, έχοντας υπόψη τις διεθνώς αναγνωρισµένες αρχές του ∆ιεθνούς Οργανισµού Εργασίας «ILO», που φυσικά απαγορεύει την καταναγκαστική παιδική εργασία.

Από την πλευρά τους οι σοκολατοβιοµηχανίες επιδεικνύουν υπερβολική αργοπορία στην υιοθέτηση πιο διαφανών διαδικασιών στις συναλλαγές τους.

Η λογική του fair-trade, που σε άλλες καλλιέργειες προστατεύει το εισόδηµα των αγροτών, στην περίπτωση της σοκολατοβιοµηχανίας δεν µπορεί να αποτελέσει λύση. Ενδεικτικό είναι ότι, σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Κακάο, οι ποσότητες κακάο που χαρακτηρίζονται ως προϊόντα fair-trade είναι της τάξης του 0,1% της παγκόσµιας παραγωγής, δηλαδή αµελητέες. Το µόνο ασφαλές συµπέρασµα, βάσει του υπάρχοντος συστήµατος παραγωγής και διακίνησης του κακάο, είναι πως, για να σταµατήσει η παιδική δουλεία και να αυξηθούν τα εισοδήµατα των παραγωγών, οι καταναλωτές σοκολάτας σε όλο τον κόσµο µάλλον θα πρέπει να συνηθίσουν να πληρώνουν περισσότερα….

Πηγή: Art Blog

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή