fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

52 Κυριακές, 20 σκέψεις

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Από χτες έχει γεμίσει το timeline μας με την είδηση για πιθανή απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Μέχρι στιγμής, τα καταστήματα σε όλη την χώρα ανοίγουν 7 Κυριακές το χρόνο. Τώρα, το ΔΝΤ ζητά να παραμένουν ανοιχτά και τις 52 Κυριακές σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Τα σχόλια του κοινού έχουν κατακλύσει τα social media και οι απόψεις είναι πολλές μα κυρίως αντικρουόμενες σχετικά με την ορθότητα του αιτήματος, την ηθική των πραγμάτων και την σημασία ή όχι του να εργάζονται τελικά οι εμποροϋπάλληλοι τις Κυριακές.

 

Προσπαθώντας να κάνουμε μία σφαιρική αποτίμηση των πραγμάτων, ας καταγράψουμε αρχικά κάποιες σκέψεις που πιθανόν όλοι να κάνουμε:

 

  1. Ο κλάδος του επισιτισμού και του τουρισμού δε γνωρίζει κυριακάτικη αργία , αφού καφέ, εστιατόρια, ταχυφαγεία, ξενοδοχεία κλπ. καταστήματα/επιχειρήσεις λειτουργούν σε 7ήμερη (συχνά ακόμα και σε 24ωρη ) βάση όλο το έτος. Κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι του τομέα έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι εργάζονται Κυριακές και «παίρνουν το ρεπό τους» ,  βασίζονται στις λεγόμενες κυλιόμενες βάρδιες εργασίας. Στα επισιτιστικά -όπως και στα εμπορικά καταστήματα- μπορεί να εφαρμοστεί το 6ημερο με 40ωρη εβδομαδιαία απασχόληση. Επίσης,  προβλέπεται  πρόστιμο στον εργοδότη για την αδήλωτη εργασία, συνεπώς και για μη καταχώρηση εργαζόμενου σε πίνακα προσωπικού και ενώ φυσικά έχει γίνει κανονικά η πρόσληψη. Για τις Κυριακές η αμοιβή (θεωρητικά) προσαυξάνεται  75%  και είμαστε βέβαιοι πως αυτοί οι νόμοι τηρούνται με σεβασμό και ευλάβεια στην Ελλάδα (!).

 

  1. Ο ορθόδοξος χριστιανισμός λέει πως η Κυριακή είναι η πρώτη μέρα της εβδομάδας και κατ’ εξοχήν εβδομαδιαία χριστιανική εορτή. Με απλά λόγια, ο θεός απαγορεύει στους Χριστιανούς να εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα. Οι εκκλησίες και οι «υπηρέτες» του θεού βέβαια έχουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας·  αν κάποιος επιθυμεί να προσευχηθεί ή να ανάψει ένα κερί στη 01:00 το ξημέρωμα … δεν μπορεί, εκτός κι αν περιμένει την «Ανάσταση»

  1. Ορισμένα επαγγέλματα δεν «καταλαβαίνουν» από Κυριακές και αργίες εξαιτίας της φύσης του αντικειμένου τους. Καθώς ο χρόνος αποπεράτωσης ενός έργου τους αναγκάζει να εργασθούν ασταμάτητα μέχρι να ολοκληρωθεί η οικοδομή, η αποκατάσταση βλάβης, η προβλήτα που χτίζεται σε κάποιο λιμάνι, ο κατάπλους του πλοίου στον επόμενο προορισμό  ή όποιο έργο οφείλει να τελειώσει άμεσα. Χωρίς να είναι καθιερωμένη η κυριακάτικη εργασία τους,  ουσιαστικά αυτοί οι εργαζόμενοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα αναγκαστούν να εργασθούν αρκετές Κυριακές για άλλη μια χρονιά, συνήθως με το «αζημίωτο» βέβαια.

 

  1. Οι οπαδοί αθλητικών ομάδων αγωνιούν τις Κυριακές στα γήπεδα, τις περιμένουν πώς και πώς για να αφιερώσουν χρόνο στην ομάδα τους. Αν καθιερωθεί η κυριακάτικη εργασία, φυσικά θα χάσουν την πολυτέλεια του γηπέδου και της εκτόνωσης που αυτό –πολλοί ισχυρίζονται- ότι προσφέρει. Άσε που τις Κυριακές το μεσημέρι έχει και MotoGP.

  1. Οι γιατροί που απασχολούνται σε νοσοκομεία έχουν συχνά πυκνά μέσα στο μήνα εφημερία Κυριακής, την οποία προφανώς θα την ανταλλάξουν με κάποιο ρεπό καθημερινής . Εκείνην την Κυριακή που θα εφημερεύει ένας γιατρός, αν αρρωστήσουμε θα τον επισκεφτούμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

  1. Η εκπαίδευση των μαθητών είναι πενθήμερη. Το Σαββατοκύριακο τα σχολεία είναι κλειστά και κατά συνέπεια οι δάσκαλοι και οι καθηγητές «ρεπάρουν». Αν είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, γιατί να μην είναι άραγε ανοιχτά και τα σχολεία, ώστε να εργάζονται οι διδάσκαλοι , να ρουφούν κι άλλη γνώση οι μαθητές;

 

  1. Οι κλασικοί υπάλληλοι γραφείου, οι λεγόμενοι “white collars”ιδιωτικού τομέα, συνήθως απασχολούνται 5νθήμερο και τα Σαββατοκύριακα τους είναι σχεδόν ελεύθερα, αν εξαιρέσεις ότι έχουν καταπιεί την καραμέλα του άγχους και «οφείλουν» να είναι σε εγρήγορση, να είναι ανακλήσιμοι, να «τσεκάρουν» τα emails τους, να κάνουν το κινητό φυσική προέκταση τους αυτιού τους.

  1. Οι επαγγελματίες μουσικοί και συχνά και οι επαγγελματίες φωτογράφοι που εμπλέκονται με κέντρα νυχτερινής διασκέδασης ή γλέντι πατροπαράδοτων γάμων έχουν συχνά περισσότερο ελεύθερο χρόνο τις καθημερινές που επεξεργάζονται ή προβάρουν τη δουλειά τους  απ’ ότι τα Σαββατοκύριακα κατά τα οποία και σημειώνεται  το peak  της κούρασης τους.

 

  1. Οι δημόσιες υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι  «εμπορεύονται» υπηρεσίες,  είναι εκτός λειτουργίας τις Κυριακές. Αν ο ασφαλιζόμενος θελήσει να θεωρήσει στο ΙΚΑ τις εξετάσεις του, οφείλει να απουσιάσει από τη δική του εργασία, παρακαλώντας τον εργοδότη να του εγκρίνει ολιγόωρη άδεια ώστε να διεκπεραιώσει την προσωπική του αγγαρεία.

 

  1. «Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επέτρεψε να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο το «γιατί μόνο εγώ και όχι εσύ». Γιατί να δουλεύει ο οδηγός του λεωφορείου, γιατί να δουλεύει ο γιατρός, ο πυροσβέστης και όχι όλοι οι υπόλοιποι; Αφού λοιπόν κάποιοι είναι αναγκασμένοι από τη φύση της δουλειάς να εργάζονται, θα πρέπει να στερηθούν όλοι την ανάπαυλα…… Γιατί να ανοίγουν μόνο τα μαγαζιά την Κυριακή και όχι τα πάντα; Να ανοίγουν και οι τράπεζες: είναι κι αυτές καταστήματα που εμπορεύονται χρήματα. Να γίνονται οι συναλλαγές πρωί και απόγευμα, επτά ημέρες την εβδομάδα.»  Κέζα Λώρη, απόσπασμα άρθρου εφημερίδας «Το Βήμα»  04/11/2013

  1. Αν καθιερωθούν οι Κυριακές σαν εργάσιμες ημέρες, τότε θα πάψουν να είναι αργίες. Άρα θα πάψουν να αμείβονται σαν αργίες; Άρα το προβλεπόμενο +75% επί του ημερομισθίου θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας;  Όλες οι μέρες θα είναι ίδιες, θα έχουν ίδια αξία!

 

  1. Αν περάσει το νέο καθεστώς στα καταστήματα και στους εμποροϋπαλλήλους, είναι πιθανόν να έρθει σιγά σιγά να «καβαλήσει» και όλους τους άλλους κλάδους. Σε βάθος χρόνου όλοι θα εργαζόμαστε υποχρεωτικά τις Κυριακές. Οκ, εν μέρει δίκαιο θα μου πεις. Τότε όμως, ποιος θα «ρεπάρει» για να πάει για ψώνια για να «τονωθούν» οι αγορές;

  1. Η μικροποσότητα των βαθιά πλουσίων που δεν εργάζεται ούτως ή άλλως με την «κλασική» έννοια του όρου εργασία, πώς θα διαχειριστεί την μία έξτρα ημέρα της εργασίας των άλλων; Μήπως τους «φάνε» οι τύψεις τελικά;

 

  1. Οι γονείς με 5νθήμερη ή 6ήμερη εργασία περιμένουν με λαχτάρα την Κυριακή για να περάσουν επιτέλους λίγο χρόνο με το παιδί τους, εφόσον είναι η μόνη μέρα που δεν έχει σχολείο, μπαλέτο, προπόνηση, αγγλικά και ό,τι άλλο του έχουν βάλει στο πρόγραμμα προκειμένου να είναι απασχολημένο μέχρι εκείνοι να σχολάσουν τις καθημερινές. Η Κυριακή για κάποιους είναι η μόνη ημέρα κοινής ανάπαυσης με το παιδί τους, είναι ήμερα για παιχνίδι. Όσοι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα, έχουν χάσει το προνόμιο αυτό από την ημέρα της πρόσληψής τους.

 

  1. Ελευθερώνοντας την Κυριακάτικη εργασία, είτε πρόκειται για καταστήματα είτε για χειρονακτικά επαγγέλματα είτε για υπαλλήλους γραφείου,  θα χαθεί το συναίσθημα του ότι «μας ανήκει μία μέρα». Μία συγκεκριμένη μέρα που την περιμένεις όλη τη βδομάδα γιατί είναι αφιερωμένη σε εσένα, στους ανθρώπους που αγαπάς και στα χόμπι σου.

 

  1. Τα πολυκαταστήματα, οι μεγαλο-επιχειρήσεις και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα κάνουν άλλη μία πρόσληψη –λέμε τώρα- και θα καλύψουν τις ανάγκες του νέου ωραρίου. Η κυρά-Μαρία που έχει αυτό το κατάστημα με τα ρούχα στη Νέα Ιωνία, μπορεί να διαθέσει ένα έξτρα μεροκάματο στον υπάλληλό της που θα του ζητήσει να εργαστεί 7 – ημερο, αφού δεν έχει δυνατότητα να προσλάβει και δεύτερο άτομο για να εναλλάσσονται οι βάρδιες; Μπορεί να κρατήσει το μαγαζί μόνη της χωρίς βοήθεια μήπως και «σταυρώσει» κανένα πελάτη κυριακάτικα; Και τι να κάνει; Να το κρατήσει κλειστό; Αφού όλοι οι άλλοι τριγύρω «άνοιξαν» και σήμερα!

 

  1. «Και που λες, την Κυριακή που θα είναι ανοιχτά όλα τα μαγαζιά, ε τότε θα πάμε για ψώνια, μην είστε χαζοί. Θα τρέχουμε «καθημερινιάτικο» μετά τη κούραση της μέρας να ψωνίζουμε; Όχι. Θα πάμε «Κυριακάρα» και , να σου πω, πάμε σε κάνα mall μωρέ όχι εδώ κοντά, έτσι για τη βόλτα.» Κάπως έτσι θα καταλάβουμε ότι δε θα τονωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άλλα μόνο τα Jumbo, τα Mall και οι αλυσίδες επώνυμων καταστημάτων με ρούχα.
© Plasticobilism
  1. Ρε μπας και είναι άλλη μια «καλή ευκαιρία», να «ανοίξουν θεσάρες» ελαστικής εργασίας; Να προσλαμβάνουν κόσμο μόνο για ένα 12ωρο, για 4 φορές το μήνα και  έτσι να μειωθεί η ανεργία στα χαρτιά και να κοπούν και  πολλά από τα  επιδόματα ΟΑΕΔ; Να δουλεύεις δηλαδή για 150 ευρώ το μήνα, 4 Κυριακές και για  4 ένσημα και να μπαίνεις έτσι από σπόντα  στην κάστα των ευγνωμόνων  εργαζομένων που θα σιγομουρμουρούν «και δόξα το θεώ να λέμε, δουλίτσα να υπάρχει!»

 

  1. Μπερδεύτηκα. Μεγαλύτερο μισθό δε ζητούσαμε; Οπότε, αν δουλέψουμε μία μέρα παραπάνω, θα πληρωθούμε μία μέρα παραπάνω. Άρα πήραμε αύξηση(;). Τι όχι; Δε πάει έτσι;

 

  1. Αυτό που το Σαββατόβραδο για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων ήταν ημέρα εξόδου,  είχε καταντήσει αηδία. Να δουλεύουμε όλοι τις Κυριακές να σπάσει λίγο η κίνηση το βράδυ του Σαββάτου στα ποτάδικα, να βρίσκεις επιτέλους «λίγο μπαρ» να ακουμπήσεις το ποτό σου σαν άνθρωπος.

 

Bonus σκέψη:

«Και τι, οι φοιτητές τα Σαββατοκύριακα δε θα έχουν σχολή; Να παίζουν τάβλι και ‘μεις να δουλεύουμε; Να ανοίξουν οι σχολές τις Κυριακές, να δίνουν προόδους τα παλιόπαιδια μέχρι να δύσει ο ήλιος.»

 

Αντί επιλόγου:

Τώρα που τα βάλαμε όλα κάτω, είναι φανερό ότι αποσαφηνίστηκε ποιο θα είναι το επόμενο σύνθημα που όλους θα μας ενώνει (!) :

«56 ώρες

δουλειά κι αφεντικό,

τις Κυριακές να κάνω

τα ψώνια μου μπορώ»

 

 

Γράφει η Αμάντα Πατσοπούλου

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή