Η νόμιμη “μαύρη” εργασία των ΚοινΣΕπ

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

 

Σήμερα, προτίθεμαι να ζητήσω την βοήθεια των φίλων αναγνωστών αυτού του ιστολογίου σε ένα ζήτημα που με απασχολεί. Παρακαλώ, λοιπόν, προσέξτε τους παρακάτω συλλογισμούς μου και αν βρείτε κάπου λάθος, ενημερώστε με:

Στο εργοστάσιό μου, μεταξύ των εργαζομένων, απασχολούνται (*) και οκτώ καθαρίστριες. Έκανα κάτι υπολογισμούς και με τρόμο ανακάλυψα ότι η ασφάλισή τους και μόνο μού κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Έσπασα το κεφάλι μου να βρω με ποιον νόμιμο τρόπο μπορώ να γλιτώσω αυτά τα κερατιάτικα που πληρώνω στο ΙΚΑ… τίποτε. Έψαξα την περίπτωση να αναθέσω την δουλειά σε συνεργεία καθαρισμών… δεν βαριέσαι, αυτά τα συνεργεία κοροϊδεύουν τον κόσμο και μόνο καθάρισμα δεν κάνουν. Τελικά (τύχη αγαθή!) έπεσα πάνω στον νόμο 4019/2011 για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ). Προσέξτε:(1) Άρθρο 3, παράγραφος 2α: Για την σύσταση της ΚοινΣΕπ τηρείται η διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού. Το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από επτά τουλάχιστον πρόσωπα… 
– Μέσα είμαι! Οκτώ καθαρίστριες έχω, άρα φτιάχνω άνετα μια ΚοινΣΕπ.(2) Άρθρο 3, παράγραφος 4: Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα του μέλους-εταίρου, σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.
– Αυτό είναι! Στην αρχή νόμιζα ότι, ως μέλη της ΚοινΣΕπ, οι καθαρίστριες θα πλήρωναν εισφορές στον ΟΑΕΕ, οπότε… άνθρακες ο θησαυρός. Βλέπετε, είχα υπ’ όψη μου τις διατάξεις ενός άλλου νόμου, του 3996/2011, ο οποίος είχε ψηφιστεί λίγο νωρίτερα και έλεγε ότι “τα μέλη/φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και ασκούν δραστηριότητα υπαγόμενη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στην ασφαλιστική προστασία του ΟΑΕΕ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον οργανισμό αυτό…”. Ευτυχώς, ο 4019/2011 απάλειψε την συγκεκριμένη υποχρέωση (νά ‘ναι καλά οι άνθρωποι που τον ψήφισαν!).

Από τον ΟΑΕΕ γλιτώσαμε, λοιπόν. Μήπως, όμως, έχουμε πρόβλημα με το ΙΚΑ;

Για να δούμε τι λέει ο 4019/2011 επ’ αυτού:

 

(3) Άρθρο 4, παράγραφος 7: Η παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση του σκοπού τής ΚοινΣΕπ από μέλη της, τα οποία δεν βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με αυτήν, γίνονται κατ’ εφαρμογή των άρθρων 713 επ. Α.Κ. (σ.σ.: 713 και επομένων του Αστικού Κώδικα)…

 

– Χμμμ… Για να δούμε τι λέει στα άρθρα 713 επ. ο Αστικός Κώδικας:

(4) Α.Κ., άρθρο 713: Με τη σύμβαση της εντολής ο εντολοδόχος έχει υποχρέωση να διεξαγάγει χωρίς αμοιβή την υπόθεσηπου του ανέθεσε ο εντολέας. 

 

– Ωπ! Χωρίς αμοιβή; Άρα, αφού δεν υπάρχει αμοιβή, δεν υπάρχει και ΙΚΑ! Για να δούμε παρακάτω: άρθρο 714… τίποτε, άρθρο 715… τίποτε, άρθρο 716… τίποτε, … άρθρο 729… τίποτε. Τίποτε! Συνεπώς, σύμφωνα με τον 4019/2011, τα μέλη τής ΚοινΣΕπ είναι υποχρεωμένα να μου καθαρίζουν το εργοστάσιο δίχως ιδιαίτερη αμοιβή (εκτός, φυσικά, από την συμφωνημένη αμοιβή τής ΚοινΣΕπ).

 

Συγκινήθηκα τώρα! Για να ανακεφαλαιώσω και να βγάλω συμπέρασμα:

– Βήμα πρώτο: Υπολογίζω πόσα παίρνουν σήμερα στο χέρι οι οκτώ καθαρίστριες. Πες, τεσσεράμισυ κατοστάρικα καθεμιά… τρία εξακόσια τον μήνα… επί δεκατέσσερα… πενήντα τετρακόσια τον χρόνο… από έξι τριακόσια κάθε καθαρίστρια.

– Βήμα δεύτερο: Με την απειλή τής απόλυσης, τις βάζω και φτιάχνουν μια ΚοινΣΕπ, η οποία θα έχει ως σκοπό τον καθαρισμό επαγγελματικών χώρων. Μάλιστα δε, για να έχω το κεφαλάκι μου απολύτως ήσυχο, βάζω και δυο δικούς μου ανθρώπους μεταξύ των ιδρυτών.

– Βήμα τρίτο: Μόλις στηθεί η ΚοινΣΕπ, κάνω μια συμφωνία μαζί τους να αναλάβουν τον καθαρισμό τού εργοστασίου μου, με αμοιβή εξήντα πέντε χιλιάδες τον χρόνο. Μιας και, ουσιαστικά, η ΚοινΣΕπ δεν θα έχει έξοδα, αυτά τα λεφτά θα μοιραστούν στα δέκα μέλη της, άρα κάθε καθαρίστρια θα πάρει εξίμισυ χιλιάρικα, δηλαδή λίγο παραπάνω από όσα παίρνει σήμερα. Παναπεί: κι εκείνες είναι εντάξει (το ότι δεν έχουν ασφάλιση αποτελεί μια λεπτομέρεια που δεν απασχολεί εμένα) κι εγώ γλιτώνω όλα όσα πληρώνω σήμερα στο ΙΚΑ. Κι όλα αυτά  ν ό μ ι μ α. Ζάχαρη!

 

Και τώρα που το σκέφτομαι… γιατί μόνο οι καθαρίστριες ΚοινΣΕπ; Γιατί να μη κάνουν μια ΚοινΣΕπ και οι πωλητές μου; Κι άλλη μια οι εργάτες στην παραγωγή; Κι ακόμη μια οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν τα προϊόντα μου; Χμμμ… Ενδιαφέρον! Για να δούμε: δέκα… μείον πέντε… μείον πέντε… έξι διά δύο… συν οκτώ…

Κι ενώ εγώ ξαναπαίρνω χαρτί και μολύβι για να κάνω καινούργιους λογαριασμούς, εσείς σκεφτείτε τα παραπάνω και πείτε μου: κάνω κάπου λάθος ή πράγματι μπορώ να απολαμβάνω νόμιμα αδήλωτη κι ανασφάλιστη (δηλαδή, “μαύρη”) εργασία;

(*) Ως γνωστόν, στην εποχή μας δεν υπάρχουν ούτε εργασία ούτε εργαζόμενοι. Υπάρχουν μόνο απασχολούμενοι, οι οποίοι κάπου απασχολούνται (λες και πάνε κάπου να σκοτώσουν την ώρα τους). Εξ ου και το παλιό υπουργείο εργασίας λέγεται πλέον υπουργείο απασχόλησης.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.