fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Οι Γερμανοί δάσκαλοι δεν δικαιούνται να απεργήσουν

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: Συλβάνα Παπαϊωάννου

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: German teachers cannot strike, says Constitutional Court in Karlsruhe

 

Οι δάσκαλοι που εργάζονται στον δημόσιο τομέα δεν επιτρέπεται να απεργούν, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο αρνήθηκε επίσης να χαλαρώσει την απαγόρευση της απεργίας για τους δημόσιου υπαλλήλους.

Τέσσερις Γερμανοί δάσκαλοι υπέστην κυρώσεις επειδή απέργησαν και συμμετείχαν σε διαδήλωση, εν ώρα εργασίας. Ο κανονισμός απαγορεύει στους δημόσιους υπαλλήλους της Γερμανίας να απεργούν. Από τους 80.000 δασκάλους, σχεδόν τo 75% είναι στο δημόσιο τομέα. Οι δάσκαλοι διαμαρτυρήθηκαν επίσημα για την απαγόρευση να απεργήσουν, αλλά έχασαν την μάχη πριν καν φτάσουν στο δικαστήριο. Η υπόθεση κίνησε το ενδιαφέρον των Γερμανών, καθώς η σχετική απόφαση θα ήταν ορόσημο όσο αφορά τις μελλοντικές δικαστικές διαμάχες των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι τέσσερις δάσκαλοι απευθύνθηκαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Karlsruhe, το ανώτατο δικαστικό όργανο της Γερμανίας, με απώτερο σκοπό να είναι πιο ελαστικές οι απαγορεύσεις όσον αφορά τις απεργίες στο δημόσιο τομέα. Στην καταγγελία τους οι δάσκαλοι παρέθεσαν χωρία του Γερμανικού Συντάγματος, τα οποία κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην συλλογική δράση και την απεργία. Οι δικαστές όμως του Karlsruhe δήλωσαν πως η απαγόρευση της απεργίας δεν καταπατάει τους βασικούς νόμους του συντάγματος.

 

 «Το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να απεργούν θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σε σχέση με τη δομή του δημόσιου τομέα και θα υπονομεύσει τις θεμελιώδεις αρχές του» δήλωσε ο  πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Andreas Voßkuhle.

 

Οι εναγόμενοι παρέθεσαν επίσης και πρόσφατους κανονισμούς από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από μια υπόθεση η οποία αφορούσε Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους και το δικαίωμά τους να απεργούν. Το δικαστήριο, από την έδρα του στο Στρασβούργο, απεφάνθει ότι το δικαίωμα στην συλλογική δράση, όπως και η απεργία, είναι και τα δύο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και δεν μπορούν να περιοριστούν επειδή ο εργαζόμενος είναι δημόσιος υπάλληλος. Οι Γερμανοί δάσκαλοι δήλωσαν επίσης ότι θα έπρεπε οι δάσκαλοι να εξαιρούνται από την σχετική απαγόρευση, εφόσον υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη διδασκαλία και σε θέσεις οι οποίες σχετίζονται με την δημόσια αρχή, όπως π.χ. η αστυνομία.

Τελικά το δικαστήριο δήλωσε πως η απαγόρευση της απεργίας δεν αντιτίθεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς με την απαγόρευση αυτή διαφυλάσσεται το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Οι δικαστές αρνήθηκαν επίσης να περιορίσουν την απαγόρευση μόνο σε θέσεις σχετικές με την «δημόσια αρχή», καθώς οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν μια τέτοια «διαλογή».

 

 

 

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή